måndag 29 juni 2009

Rosdag ...

...hos David Carlson.

Ett besök i lördags i en underbar rosenträdgård i Falsterbo - ett arrangemang av "Rosensällskapet i Skåne" och "Falsterbonäsets naturvårdsförening".
Det var många vackra rosor att titta på i Davids trädgård, men tyvärr - teknikens under - batteriet i kameran laddade ur, och det fick bli de foton som blev... Bl a på rosen "Hebes Lip" - engångsblommande damascenerros, vit med rödrosa kant. Underbar!(Och den finns även hos mig...)

Under floret av "Mme Alfred Carrière" skymtar fd ordföranden i Rosensällskapet i Skåne: Kerstin Mannergren-Ågren och Ulrika Carlsson-Nilsson, skaparen av Balsgårdsrosorna.Beundrar de den vackra noisetterosen, tro?

Rosenarrangemang på borden hos rosensällskapet.
"Flora Linnea" sålde rosor, och min man kunde inte motstå den storblom-miga austinrosen "Noble Anthony",
från 1995, med underbar doft(har fått pris för sin doft) medan jag valde ut rosen "Violette", en multiflora från 1921, av Turbat, skaparen av "Ghislaine de Féligonde"...
Den noble "Tony" får bo i kruka denna sommar, tillsammans med härligt blå daggsalvia, och till "Violette" hittade jag en plats vid den nyaste rosenpergolan.

söndag 28 juni 2009

VÄLKOMMEN på en rosrunda...

...hos Ros-Erik i Åhus.

I fredags kväll var maken och jag på en rosguidning hos Erik Karlsson i Åhus - en man som vurmar för rosor!



Vi började guidningen med att titta på de kommunrosor som Erik sköter åt kommunen, och som är planterade längs den gamla stadsmuren i Åhus.

Där växer bl a den stora härliga buskrosen "Aicha", skapad av den danske odlaren Valdemar Petersen 1959. Den är snart utblommad, men återkommer med en blomning senare på sensommaren/hösten.


En annan ros ur spinossisma-gruppen, som blommade längs med muren var rosen "Stanwell Perpetual", också en återblommande ros, med vitrosa, charmiga blommor, och ansedd som lättodlad.



Den rosa underbara "Hurdalsrosen" växte också längs med muren...Historien bak rosens namn är, att det var en norsk prästson som tog denna ros med sig från Tyskland på 1800-talet, till Hurdalen.





Inne i Eriks trädgård blommade allsköns läckerbitar från rosenriket, som t ex den nästan tagglösa, franska busk- och klängrosen "Zéphirine Drouhin" från 1868, av Bizot. En ros som Likt en karamell, är den randiga bourbonrosen, av okänt ursprung, "Honorine de Brabant", som återblommar senare på säsongen.blivit känd från Agatha Christies deckarroman : "Sad Cypress".



En annan ros med okänt ursprung, och mycket säregen, fanns också hos Erik: "Chapeau de Napoléon" -"Napoleons hatt"...
Kordesrosen "Alchymist" från 1956 är en rikblommande klätterros, som just är på gång att blomma.Doftande, orangegulrosa, dubbla blommor, med gammaldags utseende, engångsblomande, men den blommar länge!!!


Inne i trädgården växte också mossrosen "Henri Martin" av Laffay 1863,
och den den mörka, underbara gallican
"Cardinal de Richelieu", från 1840, också av Laffay...
Givetvis skall en sådan rosmänniska som Erik ha egen ros, och här är den! Det är en mutation av rosen "Red Peace", som Erik låtit okulera upp, och gett sitt eget namn.

TACK för titten, Erik!(Och tack för den goda fikan med Kristinas läckra kanelbullar!)

Det fanns även fler växter än rosor hos Erik och dessa hittar man här.

torsdag 25 juni 2009

BLOOMING FRIDAY: Prästerlig uppvaktning

...och omfamning...
Prästkragen, tycker jag, är en bra och vacker blomma, och dessutom Skånes landskapsblomma.(Jag hade faktiskt prästkragar i min brudbukett för 15 år sedan.)
Alla prästkragar i vår trädgård är självsådda plantor från gräsmattan(från någonstans?) som jag, allt efter som jag sett dem, grävt upp och planterat ut i rabatterna.
Rosorna, som de blommar så stiligt med, är rosen "Francois Juranville" en dubbelblommande klängros i laxrosa skiftande nyanser...
...och den rosa underbara "hitterosen" och damascenern "St Nicholas" som givetvis är planterad intill rosen "Hebes Lip"(men den kom inte med på något av dessa fotona.)

TREVLIG HELG PÅ ER ALLIHOPA!

Fler bidrag finns hos KATARINA.

tisdag 23 juni 2009

Rosen kan vara Alfred Colomb...


men på etiketten stod det "Baron Girod l'Ain"...

...och det syns det ju att det inte är! Inga vitkantade rosenblad, som ju baronen skall ha.
I allafall har jag hört mig för på olika rosforum och fått svaret, att det troligtvis kan vara remontantrosen "Alfred Colomb", en fransk ros från 1865 av Lacharme, som enl LÅG's rosbibel kan bli 1,5x1,2 m och odlas till zon 3.
Den doftar och har underbara blommor, som skiftar, allt eftersom blomman åldras.
Rosen köptes in förra våren, och odlades i kruka hela förra sommaren, men fick rabattplats i höstas. Den verkar trivas; har väl kanske någon lite svart fläck på något blad, men det får man stå ut med om man väljer att odla de lite kinkigare rosorna.
Och baronen, då? Jo, när jag var på "Koggens Rosor" tidigare i våras hittade jag en ynklig baron i fyndhörnan, och han fick följa med hem, och växer på nu i en kruka. Jag vet inte hur det blir med blomningen detta året, men vi får se...

torsdag 18 juni 2009

BLOOMING FRIDAY:Rosenblom i midsommartid

Wrams Gunnarstorpsrosen har startat sin blomning nu i midsommartider, flankerad av rejäla rosa väldoftande pionmadammer - kan det kanske vara "Sarah Bernhardt"?

Denna ros kan bli en rejäl klättrare, som just nu väller över planket till andra sidan...

...kanske för att hälsa på hos rosorna "Buff Beauty" och nyplanterade "Souvenir de Rolf Ginstmark" som växer i lugnet där i egen rabatt.

GLAD MIDSOMMAR på er alla, och njut utav den härliga rosenblomningen som nu satt i gång, iallafall här i Skåne.

Fler bidrag hos KATARINA

tisdag 16 juni 2009

Österlenresa till Roskraft

I lördags for maken och jag en tur ner på Österlen, för att besöka Else och plant-skolan "Ros-kraft". Vi for förbi ett underbart skånelandskap med sädesfält med vallmo och blåklint.

I sädesfälten glittrade regn-dropparna.
Plantskolan ligger i Östra Hoby, inte så långt från Glimminge-hus och Ale stenar. Det var för regnigt för att besöka detta skånska "Stonehedge" denna dag, annars är det en härligt mytisk plats att besöka.
Ja, så kom vi då till Roskraft, och vandrade in i de täta rosensnåren, för att hitta Else och göra några rosfynd. Det doftade gott från alla de rosor som blommar just nu, och till slut hittade vi både rosor och Else.
Roskraft säljer endast rotäkta rosor, dvs rosor som inte är okulerade, och många av mina ovanliga mochatarosor kommer därifrån.
Det är Else Olsson, som driver plantskolan, men det var hennes man Rolf Ginstmark, som startade den en gång i tiden. När så Rolf hastigt gick bort, fortsatte Else att driva plantskolan vidare i sann pionjäranda.
Hon har rosenguidningar, som man kan boka, och kurser i hur man tar rosensticklingar och gör sina egna rotäkta rosor.


I bagaget hem fick vi denna sötnos, som nu får samsas med "Buff Beauty" i en av mina lugna hörnor.
Det är en ros, med namnet "Souvenir de Rolf Ginstmark", eftersom det var så att Rolf hämtade hem rosen "Königin Victoria von Schweden", från "Sangerhausen" - det berömda rosariet i Tyskland - och en mutation uppstod, och det blev denna ros.
Förutom denna, köpte vi "Aglaia", "Guirlande d'Amour", "Running Maid", "Bouquet Parfait"(alla har något med mochatarosor att göra) och slutligen "Maria Liesa", för att ersätta det ex vi gav bort i present för ett par år sedan.

fredag 12 juni 2009

Regnvåt Madame

Trots regnet och kylan, som väl förhoppningsvis snart ska övergå till sommarvärme, har en blomma av "Mme Alfred Carrière" slagit ut.
Den doftar underbart!

Detta är en gammaldags ros från 1879, med dubbla vitrosa, doftande blommor, och rätt så tagglösa grenar.Den är återblommande, och kan odlas även på lätt skuggiga växtplatser. Rosen tillhör gruppen noisetterosor; enligt LÅG en av de härdigaste tenoisetterosorna; och kan i de varmare zonerna och på skyddade växtplatser, odlas som klätterros och bli c:a 2-4 m hög. I kallare zoner får man odla den som en buskros, och rosen kan odlas upp till zon 3.
Denna ros introducerades av J. Schwartz i Frankrike och har fått sitt namn efter modern till en trädgårdsmästare och tidskriftsredaktör.
Vi har haft vår madame sedan -94, och efter hand har jag börjat "re-novera" henne lite, genom att föryng-ringsbe-skära, dvs klippa och såga bort äldre stam-mar nedifrån. Min man hjälpte mig att såga bort en grov gammal gren i våras, men vi lät en annan av de äldre vara kvar.(Det är den som snigeln sitter på.) Nu syns det att det kommer nya stamgrenar nedifrån, så till våren åker den äldsta grova grenen.Jag är rädd för att det annars kan gå röta i den gamla stammen, och då kanske rosen inte överlever.

Detta collage är från förra och förrförra årets blomning.Vår ros odlas kring en rosbåge, och är lite över 2 m hög. Det är en romantisk ros - underbar att ta in en blomma av och sätta i vas - med ett skört, gammaldags utseende, och hos mig i zon 1-2, en rätt så frisk ros. Fast lite kinkig var den nu i våras, med att vissa grenar torkade in, men de är bortklippta, och de grenar som är kvar har gott om knopp.

onsdag 10 juni 2009

Nyplanterad förra året...

...är "the Boursault Rose", benämnd som Rosa Iherithierana, som nu har börjat blomma hos mig.
Det står lite skiftande i roslitteraturen om denna kanske inte helt vanliga ros, men den tillhör iallafall gruppen Boursaultrosor, och enligt LÅG's rosbibel kan den möjligen vara framodlad i Frankrike av Cugnot 1810. Det är en gammaldags, rosa, engångsblommande klätterros, som kan bli c:a 3m.När jag böjde mig ner och drog in doften -mmm! -kände jag att den doftar underbart gott!
När resterande delar av vår trädgårds senaste rosenpergola kommer på plats, skall min boursaultros ledas uppåt på armeringsnät, sen får vi se hur känslig denna skönhet är...för den räknas nog inte till en av de lättare rosorna...
Mitt exemplar köptes som rotäkta förra hösten hos Else på "Roskraft", efter rekommendationer och lockrop av de andra rosfantasterna på AoT's rostråd. Fantastiskt att rosen redan vill blomma nu!

fredag 5 juni 2009

En utslagen...


...blomma på Wrams Gunnarstorpsrosen idag. Lite dold bland dicentrabladverk och pioner.Många knoppar som kan slå ut, finns det på den minst 2 m höga klängrosen...

måndag 1 juni 2009

Viva Thérèse!

Ja, så i dag var det då äntligen dags för den första rosen i vår trädgård, att veckla ut sina blad, och det blev inte helt oväntat den kära "Thérèse Bugnet" som kom först. Busken är fylld med underbara rosa rosenknoppar; nu i olika stadier, från knopp, till halvt utslagen, och så en enda utslagen blomma. Ett magiskt ögonblick, och ett hurrarop för "Thé-rèse B" och även alla andra "thé-rèsor", som jag känner, som t ex min söta systerdot-ter Tesa, blog-Thèrèse och yngste sonens klass- och skolkamraters Thèrèsemammor. HIP, HIP, HURRA på er!


"Thérèse Bugnet" är en rugosahybrid, eller på svenska: en vresros, skapad i Kanada 1950 av G.Bugnet, och rosen har fått sitt namn efter förädlarens syster. Det är en kraftigväxande buskros, med attraktivt kanelbruna grenar, och gråaktiga, dekorativa blad. Blommorna är rosa och halvfyllda och doftande, med delvis synliga ståndare.

Detta är en ros, som det inte behövs att pjåskas med, och den kan odlas upp till zon 6 i Sverige. Rosen är härdig, frisk, skuggtålig och kan bli 2x1,5 m. Dessutom blommar rosen om, och kan blomma fram till hösten.
Ja, hon är ljuvlig den kära "Thèrèse"! Jag uppskattar henne allt mer för varje år som går. Mitt exemplar är rotäkta(från Roskraft 2004) så det går att föröka rosen på detta sätt.