fredag 8 januari 2010

BLOOMING FRIDAY: Rosor&snö...

...och sex klättrande rosor att tipsa BECKY om att plantera till våren.
"Mme Alfred Carrière", en gammaldags ros, som både blommar om och doftar, och tillhör en av de vackrare rosorna, men är kanske också lite ömtålig.
Läs mer om rosen HÄR
Klätterrosen "Alchymist" tillhör gruppen moderna klätter- och buskrosor, men har ett gammaldags utseende.Den blommar endast en gång på sommaren, men den blommar så pass rikligt och länge, att iallafall jag är fullkomligt nöjd med den blomningen.Det är dessutom en rejäl ros, som kräver sin plats.
Två av fotona från mitt roscollage tog jag i somras på RASKARUMS PLANTSKOLA, en plantskola, som är väl värd att besöka på sommaren.
Läs mer om rosen HÄR och se mitt besök på plantskolan HÄR

Rosen "Albertine" är en engångsblommande wichurainahybrid, med ett underbart utseende och en delikat doft. Taggarna är dessvärre inte så delikata att tas med - att tänka på vid planteringen...
Blomningen utfaller lite senare än hos andra engångsblommande rosor, men den varar länge, och som synes på fotona, är den riklig.
Fotot med namnet på i fotocollaget är också taget vid Raskarumsbesöket, och vill man läsa mer om rosen kan man gå HIT
En klätterros med okänt ursprung - det finns roskännare som påstår att rosen kan vara "Clim-bing American Beauty" - är "Wrams Gunnars-torps-rosen".
Hemma i vår trädgård har den enorm växtkraft, och växer över huset, och blomningen i juli är enastående. Framåt höstkanten kan den även ge några blommor till, helst om man klippt bort de vissna blomsterna tidigare på sommaren.
Blomfärgen är säreget ceriserosa och blommorna är lite nickande i växtsättet, och doftar.
HÄR finns mer att läsa om rosen.
"Ghislaine de Féligonde" räknas ibland till multiflorarosorna, men även till mochatagruppen.Ja, det är en av mina favoritrosor!
Rosplantan i vår trädgård är kollosal, och så pass tät i växten, att jag har hittat fågelbon i den.Blomningen pågår hela sommaren, med något uppehåll, för att fortsätta fram till det blir för kallt.
Färgen på blommorna är mycket speciell: den skiftar från gulrosa till vitt, och blommorna doftar rätt så starkt och gott.
Läs mer om rosen HÄR

Den sista rosen jag vill presentera för Becky och er andra, är också en mochataros, men egentligen en större buskros, som hos mig har börjat att växa och klättra i vår rosentunnel av armeringsmatta, och rosen jag tipsar om är Pembertonmysken
"Cornelia".
Rosen har helt fantastiska blommor, som ändrar färg med temperaturen och tiden på året, och hela dess växt och utseende glädjer mig mycket.
Läs mer om rosen HÄR

Denna blommiga fredag började med 15 minusgra-der här i Skåne, så jag får nöja mig med blommande minirosor i kruka arrange-rade i blå glaspokal...
...men nog är de ljuvliga tillsammans med snön i bakgrunden?!!

...och det lilla änglabarnet sover sött sin törnrosasömn i ett berg av torkade rosor...

...medan jag vill tipsa om en underbart rosig skylt att vinna hos BC OWNER/JENNY på DENNA bloggen.
Tävlingen varar tom den 30 januari.

VÄXTHUSMADAM har också tävling, som varar till den 30 januari, där man kan vinna trädgårdsbok, kryddskylt och en liten trådslöjdskrans.
Det är klart jag vill vara med och tävla!
Dessutom har Mia gjort en djupdykning bland sina fröer, och kommit på att hon får nog en del påsar över, och har därför en utlottning på dessa fram till den 31 januari på bloggen MIAS HEM.

Trevlig Helg på er allihopa!
TACK för alla rara kommentarer och gratulationer i mitt förra inlägg och tävling. I helgen blir det lottdragning...Spännande även för mig!
hälsn
AnnA

För att se fler Blommande inlagg denna Fredag besök KATARINA med den alldeles förtjusande bloggen "Roses&Stuff"

17 kommentarer:

Olelsi / Nettan sa...

Min mamma ÄLSKAR gula rosor, hon har trädgård osv. HAr du något tips vad man kan ge henne för en sorts gul ros och när ska de helst sättas osv. Vi bor ju i Hälsingland.

Kram Olelsi / Nettan i Hälsingland.
http://olelsi.blogg.se

Cecilia Artista sa...

Åhh så många underbara rosor du visar! Alchymist har jag och den är ljuvlig med sina speciella färger. Ghislaine de Fèligonde kommer jag nu köpa till våren.
Ha en trevlig fredagskväll Anna!

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Rosor är underbara när de blommar så överdådigt som du visar på dina bilder.
trevlig helg
Birgitta

Katarina sa...

Nu drömmer jag nog gott inatt...om rosor!
Kram!

Vintage Fairy Tales Rebecka sa...

Oh, tack så mycket AnnA!
Vilket arbete du har lagt ner! Vinterbilder och allt!
Du har presenterat ett mycket fint urval och jag vill ha ALLT!
"Ghislaine de Féligonde" och "Alchymist" kommer att ingå definitivt i min rosplantering till våren, de har jag spanat på länge.
Gillar hur "Alchymisten" skiftar i färgerna och har dessutom inga rosor som går i de tonerna. "
"Cornelia" är en ny bekantskap för mig,, verkar väldigt intressant!
Raskarum är ett höjdarställe som jag har besökt många gånger!
Där såg jag senast en ros som heter "Valdemar" som jag funderar på.
Känner du till den?

Härliga funderingar i vinterkylan!
Tack än en gång, söta du!
Becky

Annika Christensen sa...

Vilket inlägg Anna!!
Tror jag skall ta den här länkten lite oftare.
Kanske skall komma till dig och fota rosor i sommar?? Du verkar ha en hel del.Du vet säkert andra som har fina trägdårdar till tidningsreportage eller?
Ha en skön kväll
Annika

Monica sa...

Härliga rosor! Köpte en 'Alfred Carrier' i somras och den gav en hel del blommor redan efter några veckor. Den tål lite skugga vad jag har läst mig till....
Tjingeling
Monica

HelenJ sa...

Grattis på födelsedagen! (Jo jag vet, en dag för sent...)
Härligt inlägg, även för nån som jag som inte är så väldigt rosfrälst. Jag blev det nästan nu... =)
Min Alchymist har sprängt sönder min lilla tunna träspaljé efter bara två säsonger, så till våren blir det nåt rejälare för den att klättra på. För å vad den växer! =)
Ha en trevlig helg!
/Helen

Inger sa...

'Ghislaine de Féligonde' är pytteliten hos mig medan 'Wrams Gunnarstorp' är både starkväxande och blomrik. Övriga du visar är inte härdiga här uppe men väldigt trevliga att se.
Ha det gott!

Anonym sa...

Underbara bilder i vinterkylan! jag måste säga att det är tur man har ett galleri att titta i ibland, särskilt nu när det är långt till sommaren - både vad det gäller tid och temperatur. Dina rosbilder gör en varm om själen o i kroppen. Några av dessa du visar idag har jag, och jag älskar dem också! Särskilt G. de Feligonde o Alchymist.
Ha det gott o håll dej varm i kylan!
Lenas trädgård

AnnCharlotte sa...

OJojojoj....vad man blev sugen på sommar efter ditt inlägg...inte på vår utan sommar och rosblomning.

Lena/isklockan sa...

Åååå va´mycket vackra rosor du har. Längtar så till sommaren. Kram Lena/isis

sweetbay sa...

These roses are absolutely gorgeous! MAC and Alchymist have long been favorites, but now all of the rest are as well. :) They are so beautiful.

Lillebeth sa...

Å, så mycket du kan och vilka underbara rosor du visar. Ger verkligen inspiration inför våren och tankar på nya planteringar. Fantastiskt! Tack!

AnnA sa...

Tack för alla goa inlägg!
Jag har inte hunnit gå in och hälsa på än - jag har ju hållt på med tävlingen...
Ha det gott så länge!
hälsn
AnnA

Autumn Belle sa...

The roses here are truly lovely. I enjoy seeing all the colours. The flowers are big too!

an angel at my table sa...

Vilken post mycket vackert!!! Tack för all ros inspiration.Har alla utom Cornelia. Men ingen är speciellt gamla. Jag längtar tills dom växt till sig. Allt gott Mari