torsdag 5 augusti 2010

TRÄDGÅRDSTEMA: "Bukett av trädgårdsblommor...

...och det betyder ju för mig: ROSOR!

Även om den stora sommarblom-ningen är över, sedan länge, har jag en hel del rosor kvar som blommar om, allt eftersom man klipper bort gammalt överblommat.
En bukett behöver ju egentligen bara vara en kvist med rosor i en läckert formad och färgad vas.(Mitt nyförvärv, som jag väntat ett helt år på att köpa...)


Rosen heter passande nog "Aquarell", och blev inköpt förra året.Det är en tysk tehybrid från 1999 av Evers/Tantau, och den kan odlas till zon 3. Eftersom den är så ny i min rabatt har jag inget omdöme, förutom att den doftar mycket gott, och den överlevde faktiskt vargavintern, som drog över hela Sverige, detta året.


Nästa bukett går också i den färgglada skalan, och rosen i buketten är rabattrosen "Linnéus", som introducerades i Danmark av Poulsen 2007, till minne av vårt eget nationalhelgon: Carl von Linné.
Rosen kan odlas till zon 4-5, men jag tycker att färgen på rosen gör den lite svårplacerad, och just nu står den i flyttkö hos mig.
De andra blommorna i buketten, är en gul variant av "Lilium Regale", fransk tagetes, någon självsådd salvia och en blå penstemonliknande sommarblomma.


Ett annat svensk "nationalhelgon" var ju Carl Larsson, och just nu har jag fått hem en bok om blommorna som Carls fru - Karin Larsson - odlade i deras gemensamma trädgård.
Karin var ju den som odlade, tillverkade, arrangerade och möblerade, det som Carl målade av...
Boken heter: "Karin Larsson och blommorna i Sundborn" av Christina Högardh-Ihr, med underbara foton, målningar av Carl Larsson, textilier av Karin och berättelsen om deras liv.
Jag kan konstatera ingen Carl Larsson, utan Karin, och ingen Karin Larsson utan Carl...


Rosor är ju ofta rosa...


...och här blev det lite rosenroman-tik, med tre sorters rosa rosor, omgivna av brudslöja och några kvistar rosa sommarljus.
I vår trädgård finns det minst 5 sorters brudslöja: Stor brudslöja, som är enkelblommande och väldigt högväxande, "Rosenschleier", en rosavit dubbel "kuddväxande", som kan remontera, en dubbel vit "kuddväxande", och en enkel vit "kuddväxande", och en helt rosa, som jag för tillfället odlar i kruka, men den sägs att den skall vara härdig...
Jag älskar att blanda in brudslöja i våra rosenrabatter!


Rosorna i min rosa bukett är den mörkrosa busk- och rabattrosen "Leonardo da Vinci",(läs HÄR,) "the Fairy"(läs mer om den småblommiga, marktäckande buskrosen HÄR) och den remonterande klätterrosen"New Dawn", som är i sällskap av en annan ljuv ros, nämligen MARIA BERG, som är temaansvarig, och för att se fler buketter från denna veckan, gå HIT.(Lämna gärna också ett eget bidrag!)


Slutligen vill jag presente-ra en helt vit bukett - här sedd från tre olika håll, där man kan skymta både vit cosmos, vit kaktus-dahlia, vit stor campa-nula, vit lilja, en vit pärlliknande perenn(jag har fått den av dig Maria!),en vit ros, omgärdat av en sky med brudslöja - denna tacksamma bukettblomma!


Den vita rosen är en mochataros från 1919 av engelske kyrkoherden Pemberton: "Prosperity", rekommenderad att odlas till zon 3, men har provats i kallare zoner(zon 4-5) med hyfsat resultat.
Rosen doftar, och har tagit ett rejält skutt i växten detta året, och den sägs kunna bli en högvuxen ros.Kanske tom man kan få den till att klättra?


Konst-iga AnnA kunde inte låta bli att fixa lite med ett av fotona...

Ha en skön helg, och ett tips till er som skall besöka 1000 trädgårdar i Skåne(Österlen); Else på ROSKRAFT har öppet på söndag och ingår i 1000-trädgårdarsprojektet.
Hon har ett särdeles intressant sortiment av rotäkta rosor!(OBS! Jag kan inte hitta Else på listan över utställare på 1000 trädgårdar, men på hennes tfnsvarare finns ett meddelande om öppettider intalat: kl 10-17.)
Även RASKARUMS PLANTSKOLA är engagerad i 1000 trädgårdar(finns med på listan) och ligger relativt nära Roskraft, väl värd att besöka för blommande rosfält och prisvärda krukodlade rosor.
Ha det gott allihopa!
hälsn
AnnA

6 kommentarer:

Knatten sa...

Enklaste buketten är väl den vackraste. MariaBerg var oxå fin som bukett=))). Fast vet du, jag har inte hjärta att klippa mina rosor o göra buketter. Har gjort det nån gång men inte så ofta. Jag vill ha dom i trädgården. /Knatten

AnnCharlotte sa...

mmmm...ljuvligt...alltihop.
Visste inte att det fanns så många olika brudslöjor ;)

Maria Berg sa...

Vackert DU är allt en Karin Larsson själv! Fast du målar av bilderna du arrangera själv genom din kamera.
Jag kommer att att titta på trädgårdar i Hässleholm på söndag, sover Över där på BB.

Kram MB

Inger sa...

Buketter är inte min starka sida, dina är sagolikt vackra. Håller med, brudslöja och rosor hör ihop, visst har brudslöjan minskat i popularitet? Den är så fin. Kul att se alla dina rosor, jag är helt nöjd med rosorna som går att odla här, alldeles tillräckligt många:)
Ha det gott!

LV sa...

Anna, I do believe you have the most beautiful post I ever have seen. Each time you share some of your world of beauty it gets better. All the flowers were breathtaking. You must live in a paradise area. Glad you got the little Texas tokens. Just enjoy and think of me once in awhile.

Fågel Blå sa...

Åh jag älskar dina underbara rosbilder kan inte se mej mätt på dom!
Så vackert!!!!
Ha en fin Söndag!
Kram Kathrine