måndag 23 maj 2011

Cedergrensbesök...


...blev det i torsdags på min namnsdag.
Cedergren&c:o är en mycket mysig plantskola, som ligger i Råå i Helsingborg.Krister&Marie, är den tredje generationen, som driver denna plantskola, som har ett stort sortiment av rosor...


...men även en del roserier finns att köpa i deras butik.


Dessutom säljer de clematis, som denna underbara, som heter 'Rebecca'...


...och härliga perenner.
(HÄR finns ett annat inlägg om denna plantskola.)


Det hamnade givetvis några rosor i bagaget: en 'Climbing Cécile Brunner', en ny 'Erfurt'(som inte klarade vintern) och en presentros till någon som fyller år.(Den fjärde rosen på fotot är en 'Souvenir de Malmaison', köpt på Kiviks Trädgård vid DETTA besök.Den har blivit planterad i kruka.)


Krister hade fortfarande kvar en del barrotaexemplar, som han ännu inte krukat inför sommaren, och eftersom 'Erfurt' var det, fick det först bli vattenbad några timmar innan planteringen.


Jag tänkte plantera min nya 'Erfurt', på samma ställe som den gamla, och tänkte då prova ett tips jag tror att jag läst på PETER BEALES hemsida. Istället för att byta ut all ev rostrött jord, gräver man en rejäl grop, som man isolerar med tidningspapper. Sedan fyller man på med ny jord i den tidningsisolerade gropen, och planterar rosen där. Bananskalen är ett påfund jag läst någonstans, att det skall vara bra för rosorna.


Vattna skall man göra som vanligt under och efter planteringsprocessen, och sedan hoppas på ett härligt blommande resultat under sommaren.(Ingen gödsling till nyplanterade rosor, däremot!)
Tidningspappret lär förmultna under den tid, som rosen växer till sig i den nya jorden.
En liten överraskning fick jag dock, då jag grävde upp det gamla exemplaret av 'Erfurt'rosen - för längst upp på okulatet fanns det några små skott, så stendöd var den inte, utan fick bli omplanterad i en kruka. Vi får se om den vill växa till sig...


'Christopher Columbus' är en annan ros, som också överraskat mig med att bryta nya skott, där jag trodde det bara var stendött...

...och så här ser 'Christopher C' ut när den blommade för några år sedan.(Den är egentligen mest köpt för namnets skull...)
Annars är det gott om knoppar lite överallt på trädgårdens rosor, och även om många rosor frös ner långt efter den kalla långa vintern, kommer många tillbaka i rejäl galopp efter god gödsling och mycket vatten från ovan.

Ha det gott i vårvädret!
hälsn
AnnA

5 kommentarer:

Inger sa...

Hej Anna!
När jag åker till Fredriksdal i juli hoppas jag hinna besöka Cedergrens, har varit där en gång för ganska länge sen. Många av mina rosor kommer därifrån, Lars Cedergren var min förste rosleverantör.
Kram

Life Images by Jill sa...

I was so sorry I couldn't read the words that accompanied your wonderful pics of your spring garden, however I can see you are enjoying the coming of spring and the beautiful flowers and roses.
Thankyou for popping in to say hello on my blog. It was great to hear from you.

Maria Berg sa...

Har allt skuttat runt på din blogg och hamnade till och med på ett gammat inlägg med Gunnel Karlsson - du det lyser igenom din kärlek för rosor - härligt. kanske jag skall spara ALLA gamla bananskal till dig....
Kram MB

Hanna C sa...

Åh vad roligt med nya rosor! Climbing Cecile Brunner låter spännande. Critopher Columbus var jättehärlig. Vilken färg!
Jag har också haft rosor som överaskat fram i juni när jag garanterat trott de var stendöda:-)

Maya sa...

Härligt med vackra rosorm vi har varit och köpt en ny rosenbåge sedan den andra blåste i sönder i våras!
Nu ska jag läsa i kapp... ett tag sedan jag var här och hälsade på!
Ha en trevlig helg!
Kram