fredag 16 september 2011

BLOOMING FRIDAY: Svamp... ...sjukdomar hos rosor som rosmjöldagg, svartfläckssjuka och rosrost kan drabba känsliga och mottagliga rosor, och en sjuk ros kan ha sämre möjligheter att klara en kall och bister vintersäsong.
Det allra bästa sättet att slippa svampsjukdomar på rosorna i sin trädgård är att plantera friska, eller iallafall motståndskraftiga rosor, som  t ex engångsblommarna  'Poppius', 'Single Cherry',...


...'St Nicholas', 'Ispahan' och......den underbara multiflorarosen 'Valdemar'.
Jag tycker varje trädgård är värd en egen 'Valdemar'!
Det finns en del återblommare, som även klarar svampsjukdomarna bra, som  t ex de kanadensiska rosorna Louise och Thérèse Bugnet, mochatarosorna 'Mozart' och 'Robin Hood'...
och t ex rabattrosorna 'Astrid Lindgren', 'Lill Lindfors' och 'Sommerwind'.

Det finns en del beprövade huskurer att försöka med, och även besprutningsmedel i fackhandeln att tillgå. Sedan kan det skifta år från år vilka rosor som drabbas. Denna regniga sommar som varit, har drabbat olika, och rosen på bilden ovan :'Souvenir d'Alphonse Lavalleé', har inte varit lika illa angripen, som förra året, då bilden togs.


'Louise Odier', är en av de rosor som kan drabbas hårt av svampsjukdomen svartfläckssjuka, men vem kan motstå denna yppiga skönhet, när hon är frisk, eller iallafall inte börjat få de de fula svarta fläckarna på bladen, som senare också faller av. Viktigt att tänka på, är att möjligt bränna angripna blad och grenar, och inte lägga dem på komposten bland annat trädgårdavfall.

 

Bladen på första fotot i mitt inlägg tillhör rosen 'Raubritter',  som är hårt drabbad av svampsjukdomen svartfläckssjuka, och det gör kanske inte sååå mycket, då rosen är engångsblommare...
...och började sin blomning i samtida med de sent blommande doftpionerna, även om det ser tråkigt ut, och kanske sätter ner lite av rosens förmåga att överleva den kommande vintern.


'Salet' är en återblommande mossros, som kan vara känslig för rosmjöldagg, så jag beslutade mig för att plantera den lite blåsigare ut mot vår äng och i vårt grönsaksland, och där är den rätt så frisk, och blommar rikligt - mer eller mindre vissa år.


Ja, KATARINA med bloggen "Roses&Stuff" har åter startat upp den "Blommiga Fredagen",
och veckans tema är svamp...För att se fler inlägg, och kanske bidraga med något eget svampigt gå HIT.

Ha en fortsatt trevlig fredagskväll&
Trevlig Helg!
hälsn
AnnA

6 kommentarer:

Margot sa...

Härliga bilder på vackra rosor! Tråkigt med alla svampsjukdomar som dyker upp nu och då! Valdemar ser otroligt fin ut, hoppas jag får plats för den så småningom!
Ha en skön och fin helg!
Kram Margot

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Alla dessa svampsjukdomar, usch och fy :-)!
Ändå är det svårt att inte falla för just rosor.
Fortsatt trevlig söndag
Birgitta

Inger sa...

Fy för rosrost och mjöldagg, men lite får man stå ut med som rosälskare.
Kram

Katarina sa...

Jag borde nog skaffa mig en Valdemar - den ser väldigt söt ut också hette min farfar faktiskt Valdemar!

Hanna C sa...

Min New Dawn ser verkligen hemsk ut just nu, men övriga rosor har klarat sig någorlunda. DE jag haft längre mår bäst. Hoppas det beror på Binab som jag sprutat med. I så fall borde New Dawn gå bättre kommande år:-)
Kram Hanna C

malowanekrzyżykami sa...

Beautiful !!!! , I love roses.