tisdag 6 juli 2010

Rosenfestligheter...

...i Simrishamn i lördags, då Ystadpolisens informatör och ansikte utåt:Eva-Gun Westford blev krönt med rosenkrans på hjässan, till Österlens rosendrottning anno 2010.

Annars var det mycket hattparaderande under denna lördags rosdag, och dessa två glada damer i vackert rosenprydda hattar är Annette H, ordförande i ROSENSÄLLSKAPET I SKÅNE och (medlemstidningen)Nyponets redaktör Inger F.
Bakifrån syns två medlemmar från den under dagen omdöpta kören "Rosenknopparna".
Dagen var ett samarrangemang mellan Rosensällskapet i Skåne och ÖSTERLENS KULTURHISTORISKA ROSOR.

I Bergengrenska Trädgården fanns olika marknadsstånd att besöka, och två rosenplantskolor var representerade: RASKARUMS PLANTSKOLA, med härliga krukodlade exemplar till bra pris och Else Olssons rotäkta rosor - utan anabola steroider- från plantskolan ROSKRAFT. Bägge plantskolorna är väl värda att besöka om man åker neråt Österlen!
Och visst är hon söt den kära Else!

Den som ville kunde lämna in ett rosenarrangemang i en tävling om det vackraste, som utsågs av en jury från Skånska Rosensällskapet...

...och vinnaren blev denna vitrosa, vackra skapelse med vitrosa rosor, vit hortentia och vita pioner, gjord av väna Maja Fallman från Höllviken. Hon fick välja en ros från Ingvar&Ingela på Raskarums Rosor, och det blev rosen "St Nicholas"(Se HÄR)- ett bra val, eller hur?

Utom tävlan, men väldigt dekorativ på Skånska Rosensäll-skapets bord, stod Lars H, sekretera-rens, underbara rosenbukett.
Förutom lotteriförsälj-ning, såldes rosenkatalo-ger, rosenkort och andra roserier, av medlemmar i Rosensällskapet i Skåne...

...och det gick att lämna in sin "okända" ros till rosensällskapets egna rosexperter: Torsten Nilsson och Bengt Mattsson, som tog rosen under lupp.


"En ros är en ros... och en Gunnel Carlsson är en speciell Gunnel Carlsson - välkänd trädgårdsprofil från bl a TV-programmet "Gröna Rum", och här höll hon i "Rosornas Antikrunda" i Bergengrenska Trädgården, där bl a en bornholmsk ros kom in för bedömning.

Mia Gröndahl, författare, journalist och ordförande i Österlens Kulturhistoriska Rosor drog också in doften från den bornholmska rosen och beundrade den mustiga färgen(Vermillion?) men ingen av rosenexperterna hade något svar på vad det kunde vara för ros.
Senare under lördagen gav Mia en givande sightseeing på Simrishamns Rostorg, där hon berättade intressanta historier om "Dassarosen", "Köttbullarosen", "Almas ros" och andra "hitterosor" som frodades och blommade för fullt denna helgen på rostorget.
Rosen i bakgrundsfotot kallas för "Simrishamnsrosen", som tyvärr vid detta tillfället hade drabbats av svartfläckssjuka.
Lördagen avslutades med god mat och trevligt gemyt ute i trädgårdrestaurangen till Hotell Svea i Simrishamn.

Några rosor fick så klart följa med hem, som denna besynnerliga ros från Roskraft med det passande(?!!)namnet"Pop-corn".Den är så liten, så den har jag tänkt att odla i kruka.
Andra rosor som fick följa med var "Sally Holmes", då den som köptes i våras nog får reklameras - den ser inte lovande ut! - ,"Bremer Stadtmusikanten"(se bild HÄR),en"Rosa Mundi" till present, och en "Venusta Pendula" till vårt senaste trädgårdprojekt(se HÄR)som med nöd&näppe fraktades hem i bilen i fredags...
Min man vann en "Felicia" på roslotteriet, och eftersom vårt äldre ex frös ner rätt så mycket i vintras, var det en bra vinst, och den är redan planterad tillsammans med en "Tausendschön".


Blomningen är på gång i trädgården, och liljorna håller på att göra rosorna sällskap i blomningen.
Jag har planerat in en liten rosenvandring i trädgården på fredag kl 19, och sagt till en del bekanta. Det går bra att maila om man har vägarna förbi, och vill komma in på en titt&en fika i vår trädgård. Trädgården är inte så stor, och inte pedantiskt skött, men det finns rätt så mycket rosor, och andra blommor med.


Ha en fortsatt skön vecka & en trevlig helg!
Passa på att NJUTA av dessa härliga rosendofter som lockar i sommar!
Ha det gott!
hälsn
Anna

4 kommentarer:

Inger sa...

Åh, så mycket vackert och intressant, jag dånar:) Kul att polisen blev rosendrottning, känner igen henne från TV. Rosdoft och blomning är underbar just nu, hade gärna besökt din trädgård.
Ha det gott!

Rose Garden Malevik sa...

HÄR VAR DET ROSLIGT VÄRRE :)
Jättefina bilder
Håkan

Margot sa...

Intressant, och vilka underbara bilder och rosor! Så ljuvligt rosigt i din trädgård,hade gärna besökt den om det varit möjligt!
Ha det gott!
//Margot

Marianne Frithzell sa...

Sänder många varma tankar till DIG, kära Ewa, 2010 års rosendrottning. Du är väl värd all uppmuntran för ditt otroliga engagemang i olika sammanhang, din uthållighet och fantastiska empati för andra människor. Hur orkar du?
Vi vill vara med i din fanclub.
Marianne och Claes