lördag 25 maj 2013

Överraskning...

...och lämplig morsdagspresent för en rosnörd som mig, måste vara dessa långa härliga handskarna från GARDEN GIRL. Jag har spanat på dem ett tag, och så låg de i en paket från min make!

Rosen på bilden är en av de sk "blå rosorna", som heter...


...'Blue for You', förädlad av Peter D. James 2006, introducerad  i England av Warner's Roses  2007. En rabattros av floribundatyp med underbar doft, som jag hittade i Helsingör får någon vecka sedan. Rosen benämns vid olika namn: t ex 'Honky Tonk Blues', och jag odlar den för tillfället i kruka.


En annan överraskning såg jag spira upp ur jorden i dag - jag som trodde den farit iväg till roshimlen - 'Phyllis Bide' - och så glad jag blev!


Annars har det varit så här denna våren att några rosor - fast ändå inte sååå många - har försvunnit, och en hel del har jag fått beskära långt ner, som t ex myskroshybriden ...


..'Cornelia', som jag odlat som mindre klätteros i många år.Men det kommer härliga friska skott från basen, så jag får ta det som en föryngringsprocess för hela plantan.Inspirerad av David Austins råd att plantera två till tre av hans  engelska rosor i grupp har jag denna våren fyllt på med två plantor till av den ljuvliga rosen 'Gertrud Jekyll'.
Kiviks Trädgård , en plantskola i närheten av Stenshuvud på Österlen hade fina plantor av god kvalitet till ett bra pris, så varför tveka?

 En annan Austinros, som blev vald till årets ros 2012, är 'Crownprincess Margareta', inköpt och planterad förra hösten...


...vid ett mindre rostorn tillsammans med en fransk clematis.
Tidigare i år var jag på föredrag med Flora Linnea och Christina Högardh-Ihr, där hon tipsade om att plantera kronprinseesan med......multifloran och myskroshybriden 'Ghislaine de Fèligonde' - en av mina favoritrosor.
I många år fanns det en mastodont planta av denna ros i vår trädgård, men tyvärr så tog de sista kalla vintrarna musten ur denna planta. En ny är planterad kring en mindre rosportal, en annan nu vid kronprinsessan och en tredje - en rotäkta från Roskraft - på andra sidan planket där den förra växte.
Alla goda ting är tre!


Först ut med tydliga rosenknoppar i år, blir som vanligtvis rugosahybriden 'Thérèse Bugnet' från Kanada. Vatten o ch solsken och lite god gödsel, så skall det nog blomma i rosengården denna sommaren med!
Nu önskar jag alla en skön helg!
Gå in till HÅKAN för lite lördagspartaj HÄR!
NJUT i din trädgård!
hälsningar
AnnA


1 kommentar:

Sabelhagens Olivlund sa...

Så mycket vackert! Tack för en underbar kvällsnjutning:)))
Jag har Crown P M i samma rabatt som Ghislaine de F. Har fått klippa ner många, många rosor till fotknölarna.
Kram Maria