onsdag 12 juni 2013

Att pincera eller inte pincera...


...ja, det var ett beslut som ett hungrigt och dräktigt rådjur tog till mig, när den var och tuggade på en hel del av vår trädgårds nyspirande rosenutväxt. 
Men som bilden visar på rosen 'Souvenir de Malmaison'(som faktiskt såg lite tvekande ut vid beskärningstiden tidigare i år) så kan pincering(även av ett rådjur...) ge lyckad tillväxt på iallafall återblommande rosor,... 


...precis som Ingvar Persson från RASKARUMS ROSOR,gav tips om vid en föreläsning i våras, arrangerad av ÖKR(=Österlens Kulturhistoriska Rosor), där jag själv också bidrog med en egen bildvisning och rosföreläsning.
Här är Ingvar med sekatören i högsta hugg från rosenbeskärningen i våras på Rosentorget i Simrishamn, en aktivietet arrangerad av ÖKR. Ett utflykttips i sommar är att åka och besöka Ingvar och Ingelas härliga rosenträdgård i Raskarum vid St Olof. Gå HIT för att se öppettider mm.
Snart är det dessutom rosfest på Österlen, och gå HIT för att se programmet.
Givetvis måste jag ju själv också åka till Rosentorget och se om vår beskärning blev lyckad.
Apropå pincering, är det beskärning av årskotten som växer ut efter vårbeskärningen, och det ger en kraftigare tillväxt på  rosplantan, men försenad blomning, och ingen blomning alls på engångsblommande rosor.


Lite surt är det ändå, att få oönskad pincering, iallafall av min planerade gula hörna med 'Crown Princess Margareta','Ghislaine de Féligonde' och blå fransk clematis, men medan det avknipsade växer ut, får jag njuta av den kommande pionblomningen.
Här är min månskenspion -'Claire de Lune' - omfamnad av (faktiskt!)oknipsade knoppar från min rotäkta 'Schneewitchen'.(Numera finns det ett svenskt pionsällskap. HÄR är deras hemsida, och HÄR fler pionbilder från min blogg.)
Pioner ratas av rådjuren...


...och tydligen har den kanadensiska rugosarosen 'Thérèse Bugnet'...


...inte heller varit så välsmakande, för nu står vår härliga buske i full blom.


Se, så vacker knoppning denna vackra, härdiga, doftande ros har.Det är en av de första blommande rosor i vår trädgård, men det finns fler sparade knoppar på gång, som...


...t ex 'Souvenir de Alphonse Lavalée'.

Ha en fortsatt skön vecka!

(Vill ni se på vallmoblomning i vår trädgård, gå HIT.)
hälsningar
AnnA

4 kommentarer:

Anonym sa...

Pincering kanske ger en kraftigare buske, men oj vad det gör ont att klippa bort, pincera, fina skott,
eller upptäcka att rådjuren gjort det.

Anonym sa...

Hi it's me, I am also visiting this website regularly, this web page is actually fastidious and the users are actually sharing fastidious thoughts.

My site jackpot 6000 Jackpot 6000 ()

Anonym sa...

My family always say that I am wasting my time here at
net, except I know I am getting familiarity daily by reading such pleasant articles or
reviews.

Feel free to visit my webpage; Jackpot 6000 free []

renate sa...

Helt underbara bilder,och så bra text.Gilla din blogg.
Ha det gott i rostider.