lördag 29 juni 2013

Rosfest...


...under lördagen  i Simrishamn, (arr: Österlens Kulturhistoriska Rosor)med samling i Bergengrenska trädgården...


...där okända rosor kunde visas upp och eventuellt identifieras för roskunniga...


...som t ex Mia Gröndahl, med sin mycket speciella trädgård i Killahuset, med evenemang under söndagen.(Se program HÄR.)


Denna glada roslady hade hela rollatorn full med rosor att visa upp och fråga om.Med pompa och ståt och i rosenbeprydd  veteranbil hyllades...


...och kröntes årets rosendrottning, som blev Lena Alebo, Österlens museichef.


Det fanns evenemang att besöka hos Peter Englander i Apotekarns trädgård, där honungsrosen slängde sina rankor upp på taket tillsammans med en kraftigväxande 'Mme Alfred Carrière',


...och vid entrén blommade 'Gloire de Dijon'. Enligt Peter, Sveriges största exemplar, och dessutom tipsade han om att denna gula skönhet trivs bättre i norrlägen med några timmars solinsläpp än i full sol. Bra att veta, då denna ros inte är en av de mest lättodlade.


Årets Österlenros blev en hitteros från Borrby, numera döpt till Sisselarosen, efter bl a Sisselas källa i Borrby, och musikalitetens helgon St: a Cecilia.(Sissela  sägs vara en förskånskning av Cecilia.)
Rosen hade ett fåtal blommor kvar där den växte på Rosentorget i Simrishamn...


...tillsammans med andra Österlenrosor, som Mia Gröndahl guidade runt och berättade historierna bakom rosorna och platsen där de hittats.
Litet stolt i roshjärtat var jag nog över den härliga blomningen på Rosentorget, som resultat av beskärningen i våras som jag, och maken och dottern medverkade i .
Mer att läsa om Rosentorget och vilka rosor som växer där finns HÄR.


Maken och jag blev tipsade att besöka Hotell Turistgården i Simrishamn(länk HÄR) -


...ett rosenparadis med tydliga namnskyltar på de olika rosorna som växte och frodades där.
Verkligen rekommenderbart att besöka om man är i krokarna!


På söndagen går färden vidare till rosdagarna på Fredriksdal(läs mer HÄR.)
Kanske inte i detta ekipaget, men visst hade det varit mysigt? ...
NJUT i din trädgård!
Hälsningar
AnnA

3 kommentarer:

Lenas Trädgårdsrum sa...

Tack för härligt ros reportage! Jippi!! Tydliga namnskyltar på Rosorna :) då blir jag extra glad :)) detta är tyvärr inte det vanliga ..... Ofta är det oläsliga skyltar som behöver förbättras så att de blir läsbara igen. Ha det gott!

Jenny sa...

O, vilka härliga bilder du visar! Rosor är fantastiska!

Ha en fin söndag,
Jenny

Märit i Mariehem sa...

Tack för det här härliga inlägget från Simrishamn! Hade planerat att åka antingen till Simrishamn eller Fredriksdal, men det kom annat i vägen. Därför var det roligt att se dina bilder och läsa dina texter. Du är mycket duktig på att berätta!

Kram! Märit