lördag 22 juni 2013

Hiawatha...

...sägs ha varit en indianhövding, som namngivit denna klätterros av multifloratyp. Här är den fotograferad  förra sommaren på ROSKRAFT, men numera finns den även hemma hos oss.

Minnehaha sägs ha varit indianprinsessan som var Hiawathas käraste, och givetvis har den också namngivit en ros - en klätterros av wichurainatyp. Den blev nyplanterad i vår trädgård i våras, och en annan rosplanta blev bortgiven som 30-årspresent i veckan.
Rosen som blommar och växer bakom den pimpade roskrukan är däremot...

'Wrams Gunnarstorpsrosen', som fick sitt namn efter det skånska slottet där den hittades,...

...och sist vi var och besökte plantskolan i Råå i Helsingborg: CEDERGREN&c:o, berättade Krister Cedergren att den även kallas för 'Lille Pärs Ros' efter en man som arbetade på Wrams Gunnarstorps Slott, och som  tydligen fått en stickling från rosen med sig hem.
Annars är man inte så säker på ursprunget på denna ros - en del rosexperter påstår att den påminner om 'Climbing American Beauty' - men det är inget man säkert kan säga. 
Den växer iallafall på bra hemma hos oss, doftar och blommar  mycket rikligt relativt tidigt på sommaren.

Denna rosen brukar Krister C skoja om och säga att det är "Babyn från Råå", eller som den egentligen heter 'Baby Faurax' , en liten fransk polyantaros , förädlad 1924  av Lille, och lite blåaktig i färgen.

En ny ros, framtagen hos Cedergrens är busk-och klätterrosen '
Solsal 2', inte så stor ännu pga det hungriga rådjuret tidigare i våras, men får jag bjuda på en liten söt knopp? Det är spännande med nykomlingar.

Liten,men naggande god, och på rejäl tillväxt, tycker jag nog,...

...att busk- och klätterrosen 'Trier' blivit.'Trier' förädlades i Tyskland 1904 av Peter Lambert, och är en av de rosor som finns med bland föräldrarna till rosor i den Moderna rosgruppen.


Nästan blå, och en mindre klätterros, som tillhör Warnerrosorna är 'Rhapsody in Blue', som kom 2002.

En annan ros med färg åt det lilablå hållet är 'Souvenir d'Alphonse Lavalleé', en fransk gammaldags ros av Verdier från 1884.

En annan "minnesros" är 'Souvenir de Rolf Ginstmark', döpt efter grundaren till Roskraft. Sååå vacker, men allt lite ömtålig.

I en egyptiskt grav hittade man rosrester som sägs vara denna ros, som också kallas för mumierosen, eller 'Rosa Sancta'.

Gammaldags, men dock kanske inte så gammal som den föregående, är albarosen 'Fèlicité Parmentier' ,  som är en belgisk ros före 1836 av Parmentier .

'Commandant Beaurepaire' heter denna rosarandiga ros av gammaldags typ. Fransmännen Robert&Moreau förädlade denna remonterande väldoftande buskros av bourbontyp  1864, och hos oss har den alltid trivts bra, varit härdig och frisk - men sticks rejält med sina taggar! - och titta...

...så fin den är i midsommarbuketten.
Fler midsommarblommor finns HÄR.

Längs med den gamla stadsmuren vid Åhusvägen blommar nu rosor...


...som den gula underbara buskrosen....


'Aicha' och....


...buskrosen 'Nevada'.


Hemma i trädgården är 'Venusta Pendula' på gång vid min trädgårdscykel...

...och multifloran 'Valdemar' står i full knoppning.

NJUT i din trädgård nu i midsommartider!
HÄR är det förresten Midsummer Party hos HÅKAN.


Jag önskar er alla en fortsatt skön helg!
hälsningar
AnnA - som nu  ÄNTLIGEN! har gått på semester.

4 kommentarer:

Inger sa...

Wow, så underbart! Rosblomningen har även börjat hos mig och massor med knopp är det.
Kram

Lenas Trädgårdsrum sa...

Vilka Vackra bilder och Härliga Rosporträtt du bjuder på!
Ha det Gott!

Carina sa...

Vackra rosor du visar! Roligt att se en bild av Wrams Gunnarstorps rosen. Den var väldigt vacker och snyggare än jag kommer ihåg från katalogbeskrivninge. Jag har buxbom, sticklingar, från samma slott. Superhärdiga.

GladiGrönt sa...

Vilka vackra rosor! Jag kännernästan doften i näsan!