torsdag 6 mars 2014

BLOOMING FRIDAY: Ödmjukhet...


 ...och lite pyssel, kan det bli, om man är förtjust i den gamla  franska remontantrosen 'Baron Girod l'ain' (Reverchon 1897, zon 3). Det är nog så, att med en sådan fin herre i rabatten kan man kanske inte förvänta sig så många års överlevnad, och får njuta av prakten så länge den varar. - Jag tror jag skaffar en till ändå...Ödmjuk för Skånes snöfattiga och blåsiga vintrar med växlande temperaturer, brukar jag täcka våra rosor på senhösten med granris, och se, nu börjar de röda skotten komma på rosenbusken......'Mme Pierre Ogér'(Ogér/Verdier, Frankrike 1878 zon 2)
I vår rabatt har denna ros överlevt i många år - den största faran har varit rådjursbesöken. Däremot har rosen som den muterat från: 'Reine de Victoria' (Schwartz, Frankrike 1872, zon 2) inte varit någon överlevare hemma hos oss.Jacquline du Pré(läs mer HÄR)var en berömd engelsk cellist, som drabbades av sjukdomen MS, och hon dog senare  i sviterna av denna sjukdom.
Ödmjukhet och tacksamhet till livet är goda egenskaper - att vara glad att slippa drabbas av allvarlig sjukdom, eller att närstående slipper drabbas av allvarliga sjukdomar.
En vacker ros har blev uppkallad efter denna kvinnliga cellist 1988.
(Harkness, Storbritannien, zon 2-3)

Joseph H Pemberton (1852-1926)  var en rosförädlare i Romford, Essex, som förädlade fram mängder av rosor, och myntade begreppet myskroshybrider. Många moderna rabatt- och buskrosor har gener från rosor, som Joseph...
...med hjälp av systern Florence och med assistans av trädgårdsmästarparet Anne och John Bentall korsade fram.
Med tanke på gårdagens teknik och hjälpmedel - dessa rosor börjades tas fram i början på 1900-talet - måste Pembertons varit både tålmodiga och ödmjuka i sitt odlande.
Syskonparet levde tillsammans i detta runda hus, och när brodern dog, fortsatte Florence med att slutföra hans värv, och  senare tog Anne Bentall över.

Pembertonrosorna är namngivna efter kända litterära personer, men även med  tidstypiska kvinnonamn som 'Cornelia', 'Fransesca' och ...

...'Felicia' - en ros som lancerades 1928, två år efter Joseph H Pembertons frånfälle.
Som en av föräldrarna finns tehybriden 'Ophelia',(Paul , Storbritannien 1912) vilket påverkat rosens utseende, men även dess skörhet i växt och form. En ros att odla med ödmjukhet och lite pyssel, men enligt Lars- Åke Gustavssons rosböcker går rosen att odla till zon 3.
Annars är många av Pembertons myskroshybrider rätt så härdiga och friska rosor och en hel del  av rosorna bär anlag till att klättra.

 Hélena har denna Blommiga Fredag temat ödmjukhet som tema. Gå HIT för att se fler tolkningar.Våren går framåt i trädgården, och det är trädgårdsmässa i Malmö. (Läs mer HÄR)
Trevlig Helg&
NJUT i din trädgård!
hälsningar
AnnA

10 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Så mycket vackra rosor du visar, vill ha alla de jag inte har:)
Väntar med spänning på att se om min Cornelia överlevt flytten i höstas.
Kram Maria

Anette sa...

Hej Anna!

Det är ju tur att man titta in hos dig och se alla "finingar". För klarar det bara zon 3 så är det ingen idé att försöka här på berget. Men man kan ju inte ha allt :) Ha en fin och solig helg. kram Anette

Ninnis sa...

Underbara bilder...tackar ödmjukast för dom....=)

Ha en skön helg...!!!
Kram Ninni

Berit sa...

Jag tar ödmjuk emot all den kunskap du besitter i ämnet rosor.Och förföras av dina bilder:)
Ha en underbar helg!!

Tittis trädgård sa...

Oj så många vackra rosor! Härlig start på morgonkvisten när man får njuta av så sköna damer! Nu ska jag ut i trädgården och vårstäda/ Kram Titti

Meta sa...

Så fint du skriver om och kring dina rosor. Nog måste man vara ödmjuk inför alla vackra rosor som bjuds.
Ha en fin fredag
Kram Meta

Anneli - A'la Foto sa...

Åh så fantastiskt vacker ros på första bilden! Ja, bilden är ljuvlig! Fint du skriver om dina rosor! :)

Villrose sa...

Vidunderlige roser! Verd å skjenke en ærbødig tanke til alle de som har sikret at vi kan nyte dem i dag :-)

Lenas Trädgårdsrum sa...

Vackra bilder kombinerat med fina tänkvärda ord om Ödmjukhet!
Ha det Gott!

Fröpåsen sa...

Oh så många vackra, kan tro att jätteverbenan är snygg ihop med dessa!
Ha en fin dag.