fredag 26 mars 2010

BLOOMING FRIDAY: Fyra damer...

...ifrån början av 1900-talet...

...uppklädda i hatt alla fyra.Det är min mormorsmor Henrietta(n:o 2 på fotot) och hennes systrar Marta, Signe, och en tredje syster, som jag inte vet namnet på.

Lite rosa rosa, utlovades i mitt vita fredagsinlägg HÄR...

...tillsam-mans med lite nostagisk rekvisita.
Både den avmålade hatten på akvarell-målningen och hatten på bordet var kvarläm-nade i en gammal lägenhet jag bodde i för över 20 år sedan; den gamla kravatten har varit min morfars, och ja, sedan har man gjort en del fynd här och var...
Fyra rosmadammer i rosa ur trädgården får man väl då presentera, även om en del går i repris här...

...som den underbara, men ack så taggiga "Albertine", och snart är det dags för mig och sekatören att ta en fajt med henne.
Våren tränger allt snabbare på, och man nästan ser hur allt växer upp ur jorden.
Mer fakta om "Albertine" finns HÄR.

En muterande "Reine de Victoria" sägs "Mme Pierre Oger" vara, och färgen på denna bedårande ros har beskrivits på olika sätt som tex: "gräddvit med ljust rosa, senare med rosenrött", eller "mycket läcker och silkeslen blandning av gräddfärgat och skärt", eller "genomskinligt pärlemorrosa".
Jag har två buskar, som växer intill varandra, och jag tycker att blomfärgen skiftar från buske till buske, och blomformen är helt underbar, eller hur?
Mer att läsa om rosen finns HÄR.

Denna ros är köpt som "Comte de Chambord", men enligt roskännare finns ingen "Comte de Chambord" att köpa i Sverige, utan det ska i själva verket vara en "Mme Boll".
Är det fler som får associationer till en viss groda med gräshoppskompis?;)
Vacker är hon i allafall, och hon har fått sitt namn efter den amerikanske odlaren: Daniel Boll.
Rosen, som räknas till portlandsrosorna, kom 1843, och är relativt ny i vår trädgård.
Den remonterar, doftar gott, är något så när frisk, och kan odlas till zon 5.

Den fjärde rosmadammen är Austinrosen "Gertrud Jekyll", namngiven efter en engelsk trädgårdsarkitekt tillika trädgårdspionjär, och rosen och dess namne har jag skrivit om HÄR, och...

...när vi nu är inne på en Austinros, så vill jag härmed påminna om rosföre-läsningen av Lisa Somme-lius från FLORA LINNEA helgen efter påsk.
Det är ROSENSÄLLSKAPET I SKÅNE som arrangerar denna föreläsning i samverkan med REGIONMUSÉET I KRISTIANSTAD och KATRINETORP LANDERI I MALMÖ.
På lördagen den 10 april kl 12.00- 13.30 är föreläsningen i Kristianstad, och då kommer det att kosta 50 kr i inträde, med vinstchans på biljetten. Där kommer jag också att vara inblandad i arrangemanget.(Det var någon - ANN-CHARLOTTE - som undrade.)
Dagen efter, den 11 april kl 13.00-14.30 är samma föreläsning på Katrinetorp Landeri(Svågertorp/Malmö) men där tas det av olika skäl ingen entréavgift.
Jag hoppas att jag kan locka till ett besök till något av arrangemangen.
HÄR finns förresten ett inlägg från ett besök hos Flora Linnea i höstas.

Denna blommande fredag börjar nu gå mot sitt slut, och visst har det varit en underbar vårdag idag?!!!
För att se fler BLOMMANDE FREDAGSBIDRAG gå till KATARINA, som bjuder på rosaskimrande penséer med rosa inspiration till mig att göra detta inlägg.

Ha en fortsatt skön helg!
hälsn
AnnA

12 kommentarer:

sweetbay sa...

Your pink roses are just gorgeous.

Magdalena sa...

De är så vackert med alla dina rosa blommor.

Ha en bra lördag!

Lillebeth sa...

Underbara och inspirerande rosbilder - som vanligt;? Ha det gott!

Unknown sa...

Nostalgi så att det nyper till i hjärttrakten! Ljuvligt.

Inger sa...

Åh, så mycket fint! 'Mme Pierre Oger' hade jag gärna haft men den går inte i min zon. Hoppas att många kommer till era rosarrangemang. Årstiden är den rätta, nu ligger vi i startgroparna med våra sekatörer.
Fortsatt trevlig helg!

Margot sa...

Underbart vackra bilder som vanligt!!!
Mme Boll bor hos mig oxå. Efter ett par år när hon stod alldeles för skuggigt, har hon fått flytta till en soligare boplats. Så i somras tackade hon genom att bli tät och fin, med mycket blommor! Hon doftar ljuvligt!!
Ha det bra / Margot

Hannele på Hisingen sa...

Du har så läckra bilder.

Vilt og vakkert sa...

Heisann!


Nydelig rosa presentasjon som alltid!
Ha en flott påsketid!

Vintage Fairy Tales Rebecka sa...

Hej AnnA!
Har du besökt Katrinetorp någon gång?
Det är ett mycket trevligt ställe med en finfin trädgård!
Besök Katrinetorp till sommaren, gärna i början av juli då det är antik och kuriosa marknad samtidigt som rosenträdgården står i full blom!
Kram
Becky

Katarina sa...

Ja nu blir det snart till att ta till sekatörerna och försöka skydda sig mot taggarna. Finfina bilder som vanligt!

Gela sa...

Lika intressant som vanligt att vara inne här och läsa. Tyvärr är föreläsningarna på lite fel ställe för mig. Lite långt bort. Ha en fin helg/Gela

Viola sa...

Som vanligt ett underbart vackert inlägg och vilket härligt släktfoto du har, älskar dessa, ha en härlig påskvecka, kram