...hos DAVID CARLSSON i hans rosenträdgård på Falsterbonäset.
Rosensällskapet i Skåne var där förstås, och sålde lotter med rosiga vinster, och vann man inte fanns det annat rosigt att köpa, eller kunde man köpa en ros direkt hos Lisa och Max Sommelius från FLORA LINNEA.
I år var det 5-årsjubileum på detta samarrangemang av Rosensällskapet i Skåne och Falsterbonäsets naturvårdsförening, och trädgården vimlade av besökare, som köpte lotter och annat så det stod härliga till, och som sedan blev guidade runt i trädgården av David.
Rosen bak David är "Stanwell Perpetual", en härdig och remonterande spinosissmaros, som kan odlas till zon 6.
Ulrika är för övrigt kvinnan bakom Balsgårdsrosorna: "Irma", "Anna", "Freja" och "Balder".(Läs mer om rosorna HÄR)
Vi doftade oss runt bland de rosor som blommade, för pga av den sena sommarvärmen var det mycket knopp, som ännu inte öppnats upp.
Kanske någon som vet?
Ett tips är att plantera mossrosor längs vandringsstråk i trädgården, så att det går att nudda vid mossan, när man vandrar förbi, och få den ljuvliga doften på sig.
"Gloire de Dijon", denna rosornas ros bland klätterrosor, frodades och växte med stora blomklasar rätt in i uterummet.
"Gloire de Dijon" räknas till gruppen noisetterosor, och skapades 1853 av Jacotot.Den är doftande och blommar länge, och kan även blomma om, men räknas till en av de svårodlade rosorna, även om det enligt LÅG's bibel och andra rosböcker är en zon 3 ros.
LÅG rekommenderar odling på skyddade växtplatser, vid väggar, murar och plank.
Jag har försökt mig på denna läckerhet till ros, men misslyckats, men vet att grannen nästgårds i vårt villakvarter har ett rätt så pampigt exemplar vid dörrentrén, så om plats hittas i trädgården, får det kanske bli ett nytt försök...
Läs om konstnären HÄR.
Denna ros kom 1992, och är gul med röda strimmor, men skiftar i färg beroende på placering, mängd av sol och ålder på blomman.
Den är doftande och anses härdig till zon 3.
I samma grupp av strimmiga rosor, finns andra rosor namngivna efter t ex konstnärerna Claude Monet och Paul Cézanne.FLORA LINNEA saluför en del av dessa rosor.
Givetvis kom det även en del rosor med oss hem efter rosdagen. Efter att maken stått och förhandlat med Max på Flora Linnea, blev det fyra i bagaget hem. En ny "Veilchenblau", att ersätta den som försvann pga av vintern; en ovanlig Portlandros: "Joasine Hanet", skapad av Vibert 1847(Läs om rosen HÄR)och den får tillfälligt bo i denna charmiga gamla lövkorg; en Austinros: "Wisley 2008"(se HÄR); och så ville maken absolut ha "den blödande rosen": "Rotes Phänomen"(se HÄR).
Nästa evenemang som är på gång i veckan är Österlens Rosfest(se programmet HÄR), där Rosensällskapet i Skåne är medarrangörer i Simrishamn på lördag.
Och för de som har vägarna förbi Eslövstrakten, så är det rosdag på FLYINGE PLANTSHOP, där roskännare finns på plats att ge råd om rosor, och ev sortbestämma okända rosor.
Väl mött!
Ha en fortsatt skön vecka i rosornas tecken!
hälsn
AnnA
3 kommentarer:
Godmorgon!
Vilka underbart vackra bilder på rosorna!
Tänk att det finns så mycket fina sorter!
Kram Kathrine
Hade gärna varit med på rosdagen. Den "okända" som du visar ser ut som en 'Celsiana'/'Amélia'.
Ha en fin dag bland rosorna:)
Go kväll Anna!
Jag och systeryster njöt av varenda ros vi gick förbi i Ystad i onsdags! Klart jag ska försöka komma på ditt rosmingel! Just nu minglar jag runt min Theréseros, snart slår den ut :) Jag väntar med spänning!
Nu har jag några dagars jobb att se fram emot...
Ha det fint!
Therése
Skicka en kommentar