tisdag 22 juni 2010

Stamrosor&våt rosenträdgård.

I går var jag och besökte SOLHAGA Gardencenter, en bit utanför Kristianstad, och när jag kom ut på deras enorma plantskola blev jag alldeles stum av denna syn av härliga stamrosor gjorda på bla rosen "Nevada" och "Rhapsody in Blue".
Jag bad en av cheferna om lov att få fotografera, för egentligen är det fotograferingsförbud, men det var OK för mig att fotografera blommor.
Solhaga är ett stort gardencenter, som i våras byggdes ut, och blev ännu större, och det är ett Mekka för trädgårdsmänniskor, med ett stort och varierat sortiment på uteväxter, krukväxter, plantskoleväxter, trädgårdsredskap, fröer, lökar, trädgårdsmöbler, presentartiklar - ja där finns alltid något att köpa hem!
På plantskolan finns även ett stort sortiment av krukodlade rosor, välordnade på stora plantbord, så det är väl värt ett besök för rosfantaster!

Senare under dagen var det dags för en färd till Eslöv, och styrelsemöte för Rosensäll-skapet i Skåne, hemma hos Göran - kassören i styrelsen.
Vädret var väl inte av bästa slag, utan snarare blötare än blötast, men mellan skurarna hann jag ändå ta lite foton på rosor, som blommade i går i Eslöv.
"Frühlingsduft" är en underbar Kordesros från 1949, som tillhör spinosissimagruppen.

Enligt LÅG's rosbibel är det en buskros, men hos Göran var den långt upp på väggen, på väg till garagetaket.
Det är en doftande ros, som blommar rikligt från början av juni till juli, men kan vissa år återkomma med enstaka blomor på hösten.
Anses vara tämligen frisk, härdig, lättodlad och kan odlas till zon 5.

En annan skönhet, i form av ett rejält exemplar, var rosen "Geranium", som är fröplanta från Rosa moyesii -mandarinrosen.
Det är en engångsblommande ros, upptäckt och introducerad av Royal Hortical Society, i Storbritannien 1938.
Enligt LÅG(som jag många gånger använder som faktakälla, när jag skriver om rosor)är den härdig, frisk, skuggtålig och lättodlad, och den kan odlas till zon 6.
Visst...

...har den en underbar blomma med tjusig ståndarkrans?!!! Och vilken färg!

En annan sötnos var denna pompomrosen, som heter "Pompom de Bourgogne."

En behändig liten rosbuske, som räknas till centifoliagruppen.("Hm. En sådan skulle kanske det finnas plats för i vår trädgård...")

Här är fyra till blöta skönheter:Överst t.v. inköpt som en annan ros, men kan möjligen vara rosen "Splendens",underst t.v.: Austinrosen "Winchester Cathedral" och t.h. triss i kanadensiska rugosarosor: "Thérèse Bugnet" och "Louise Bugnet", bägge framtagna på 50,60-talet av G.Bugnet(och bägge finns i vår trädgård med) och underst "Jens Munk" av F. Svejda(1974).Alla tre härdiga, lättodlade och vackra(!). De kan odlas till zon 6-7.

Och hos grannen bredvid blommade detta mastodont-exemplar av denna vita ros, för övrigt den enda rosen i den trädgården, men vilket exemplar!

I morse var jag ute och fotograferade denna utslagna rosenknoppen på "Wrams Gunnarstorpsrosen", och det finns gott om knoppar på vår rosbuske!

Igår kväll när jag kom hem från Eslöv, stod denna på verandan. Jag kunde ju inte låta bli att nämna för maken om stamrosor-na på Solhaga, och i dag är det ju vår bröllopsdag för 16:e gången.
Hurra, hurra, HURRA!
Vår Iceberg på stam, klarade inte vintern, så en vit ros kommer att bli ersatt av den blå "Rhapsody in Blue", men jag tror jag kommer att börja med att plantera den i kruka, och sedan avväga om jag ska låta den få växa direkt i rabatten, eller förvara krukan i uterummet under vintern.

Ha en fortsatt skön vecka!
hälsn
AnnA

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! När jag kom hem efter festligheterna i Stockholm hittade jag en knopp i min Theréseros!
ha det fint!
Therése

Inger sa...

Grattis på bröllopsdan! Så passande med en ny stamros. 'Frühlingsduft' är verkligen jättefin, men är det Finlands vita ros du visar, den har så stora enkla blommor?
Ha det bra!

AnnCharlotte sa...

Vilken lyhörd make...grattis på bröllopsdagen ;)
och lycka till med nya fina rosen ;)

AnnA sa...

Hm, Inger. Ja, jag var också fundersam till om det var Finlands vita, och jag jämförde i min bok...Så därför har jag tagit bort det där om Finlands vita...
Tack för gratulationerna!
hälsn
AnnA

Rose Garden Malevik sa...

FINA ROSOR :)
Ha en bra helg
Håkan