lördag 12 juni 2010

När man väljer att gå med i ett rosensällskap...

...finns det några rosensällskap att välja på, beroende på var man bor, och för oss i den södra delen av Sverige finns det tre valmöjligheter(om man inte väljer att vara med i alla tre...)
Man kan välja att vara med i SVENSKA ROSENSÄLLSKAPET, som för oss i Skåne har sin lokalförening i Helsingborg.
Svenska Rosensällskapet fick förresten Allt om Trädgårds stora pris 2010(Läs mer HÄR) för sitt aktiva arbete att sprida kunskap och intresse för rosor.
Inger med bloggen KÄRLEKSSTIGEN och Annette med bloggen LIVET ÄR EN DANS PÅ ROSOR är två härliga rosdamer med anknytning till Svenska Rosensällskapet.

Här i Skåne finns föreningen och rosensällskapet ÖSTERLENS KULTUR-HISTORISKA ROSOR, som varje år håller rosfest i hela sju dagar. Se årets program HÄR.Personer anknutna till detta rosensällskap är bla författarinnan Mia Gröndahl, Else Olsson från ROSKRAFT(se även foton HÄR) och Ingela&Ingvar från RASKARUMS PLANTSKOLA.(HÄR finns foton från ett besök på plantskolan förra sommaren.)

Min man och jag valde för några år sedan att gå med i det tredje sällskapet här i södra Sverige, nämligen i ROSENSÄLL-SKAPET I SKÅNE, även kallat Skånska Rosensäll-skapet, och numera sitter jag med som suppleant i styrelsen.
Att vi valde just detta sällskap beror på närheten till där vi bor, och att de rosor som är på tapeten i Skånska Rosensällskapet är oftast sådana rosor som går att odla i vår växtzon av Sverige.

Som medlem i Rosensällskapet i Skåne får man även njuta av en förtjusande tidning, med trevliga och intressanta reportage, och denna tidning ges ut 4 gånger om året.
Evenemang i sommar som Rosensällskapet i Skåne är arrangörer och medverkande i är bla 27 juni hos DAVID CARLSON i hans underbara trädgård på Falsterbonäset, 2/7 Rosdag i FLYINGE PLANTSHOP(en välskött och fantastisk fin plantskola i Flyinge, som ligger i Lund och Eslövstrakten)28/8 TRÄDGÅRDSDAG på Bäckaskogs Slott, och inte att förglömma den 3/7, då medlemmarna har sin traditionella rosfest: "ROSE FAIR", i Simrishamn i samband med rosfesten på Österlen och i samarbete med Österlens Kulturhistoriska Rosor.
Läs mer om evenemangen HÄR.
Rosen på bilden är en kavajros, tillverkad av tjejerna på ÄNGLABLOM, inför studentbalen som var förra helgen. (Se HÄR.)

Annars har rosblomningen så smått börjat komma igång i form av "kommunrosor"(Rugosarosor)...

...och när jag för några dagar sedan besökte en bekant med ett stiligt exemplar i sin trädgård av den kinesiska gulrosen - Rosa hugonis - stod den i full knopp. Den är säkert helt utslagen vid nästa besök!

I vår trädgård är det mycket knoppning på gång överallt i buskagen och kan tänkas att det blir den kära THERÉSE BUGNET som blir först att slå ut i år? Det finns några andra konkurrenter i racet, men jag tror på Therése.

Ha en skön vecka allihop!
hälsn
AnnA

4 kommentarer:

Inger sa...

Oj, så mycket det finns i Skåne. Trodde du var med i sällskapet på Österlen, ditt sällskap är det nyaste, eller hur? Betyder att intresset är stort och människorna många. Vi är ca 40 medlemmar i Hallborosen, lokalgrupp till Sv Rosensällskapet. Mina tidigblommande rosor kommer att slå ut vilken dag som helst, Finlands vita blir nog den första. Kul att du länkat till mig, men min blogg heter Kärleksstigen, gör inget. Rosstigen var lika gulligt.
Ha en bra dag!
Inger

Fågel Blå sa...

Åh vilka underbara bilder jag smälter som smör i solen!
jag älskar rosor och frossar ständigt i dessa skönheter....
Underbar blogg jag hittade till!
Kommer snart tillbaka!
Kram Kathrine

Katarina sa...

Hej Anna! Vilken trevlig överraskning du kom med! Känner mig nästan hedrad...känns kul att bli omnämnd i sådan oväntade (och utrikiska) sammanhang!
Kram!

PS Therese Bugnet slog ut idag - ett par veckor efter syrran Louise.

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Ville titte innom for å se hvordan det går med rosene dine. Håper de har klart seg bra gjennom en hard og kald vinter og en ustabil vår. Så er det bare å nyte bildene av dem her på bloggen for oss andre etterhvert.
Ha en flott uke ;:OD)