tisdag 1 mars 2011

Rosiga...


...tankar...


...om att få plocka fram min verktygslåda, och gå och drömma i min rosengård och njuta av busk- och klätterrosen
'Raubritter', som det finns att läsa om HÄR.


På min veranda är det grått och kallt, och inte en gnutta solljus har visat sig under två dagar.


Jag funderar på hur det blir med mina nykomlingar från 2010. En av dem är mochatarosen 'Pink Magic', introducerad 1990 av den belgiske förädlaren Lens med arvsanlag från Bentalls ´Ballerina'(läs mer HÄR) och Pembertons 'Kathleen'.


Det är några månader, tills björkarna börjar få små musörön på sin grenar, då sekatören kan komma fram, och det är tid att beskära de flesta av rosorna.


En märklig ros hittades förra året hos Max&Lisa Sommelius från FLORA LINNEA, med skarpt mörkt rödrosa blomfärg, och med "blödande" grenar,när man klipper den.
'Die Rotes Phänomen' är en tysk rugosahybrid, förädlad och introducerad av Baum år 2000. Rosen har enkla blommor, och eftersom det är en rugosahybrid går den nog att odla rätt så högt upp i landet.


Fotona från min veranda kommer förresten från en fotoutmaning som går se på och läsa mer om HÄR.

En annan rugosahybrid och kanadensare är den underbara 'Louise Bugnet' , också är nyinköpt förra året.
Det var George Bugnet som förädlade och introducerade rosen före 1960, och namnet har rosen fått efter en av hans döttrar.
Rosen doftar och återblommar och den anses frisk, och härdig till zon 6-7.


Jag har hittat en intressant länk HÄR från bloggen DER ROSENMEISTER, om hur man kan leda och binda upp sina ramblers och klätterrosor.


En annan ljuvlig nykomling är klätterrosen 'Amaretto', som är en tysk Kordesros från 2006 ur gruppen "Kletter Maxe". Den doftar, remonterar och anses vara sjukdomshärdig, och kan odlas till zon 3.


Inger med den rosiga bloggen KÄRLEKSTIGEN, har givit mig en Liebster Blog Award och detta är reglerna:

*Det är en blogg-award som du har möjligheten att dela ut till dina 3-5 favoritbloggar som har mindre än 100 följare.
*Du meddelar bloggaren genom att skriva en kommentar i deras blogg. Du berättar att deras blogg är en av dina favoriter och att den har blivit utnämnd till en Liebster Blog Award.
*Den som mottager utmärkelsen/awarden skickar länken till personen som delade ut den och till fem av hans/hennes favoritbloggar med mindre än 100 följare.


Jag tackar INGER så mycket för en god omtanke, och skickar härmed awarden vidare till 5, nej det blev visst 6 andra.(Svårt att välja...)

*Anna Vattenkanna ,min namne, med bloggen ANNA VATTENKANNAS TRÄDGÅRD, som visar sådana härliga inlägg om såväl vintagefröpåsar och textil i trädgården. En pärla till blogg, som man inte får missa!
*Therése med bloggen WHAT SIMPLE FOLKS DO - underfundigheter och tankar, av en riktigt go' skånetjej.
*Knatten med bloggen ETT HUS PÅ KLIPPAN för hennes tossigheter och charm, men även allvarligare saker, men hennes modebloggande får skratten att runga ända upp till Småland.
*Marianne med bloggen MAMI EKEN för hennes anekdoter ur hennes liv, berättade med glimten i ögat.
*Pella med sin blogg THE MILL ON THE HILL med underbara foton från Österlen - både inne och ute.
*Och så slutligen Becky med sin Mr Monkey, och bloggen VINTAGE FAIRY TALES, som är en särdeles unik fotoblogg, verkligen i min smak!(Jag vet faktiskt inte hur många följare Becky har...)


Det var ett tag sedan jag visade en rosig tävling här på bloggen, men här är en från Pella med bloggen THE MILL ON THE HILL, och jag vinner gärna en rosig pläd!!! Tävlingen varar till den 12 mars.Ha en fortsatt trevlig vecka - nu hoppas vi väl på lite sol?
Och kanske vi ses på lördag på Malmömässan:SKÅNSKA TRÄDGÅRDAR?
hälsn
AnnA

5 kommentarer:

Inger sa...

Vi har haft sol i flera dagar nu och vill bara att det ska fortsätta:)
Ha så kul på mässan!
Kram

Anna Vattenkanna sa...

Oh tack så mycket Anna! Jag blir alldeles varm i hjärtat av din motivering! Så gulligt att du tänker på mig...

Kram Anna Vattenkanna

Möllebacken sa...

Åh! Tack så mycket Anna! Vad glad jag blir, och vilken fin motivering. Fick en award av Lotta och kände att jag hade velat dela den vidare till fler än jag kunde..... och så kommer du här och uppfyller min önskan. Gulle dej! Och så är du med på utlottningen också. <det blir ju mycket Pella med :) Jag ska också till mässan på lördag, så då hoppas jag verkligen att vi ses.
Kramen på dig.
/ Pella

Hanna C sa...

Vilka härliga rosbilder! Nu längtar jag till sommaren...

Knatten sa...

Å tack vad kul med en award. Jag ska skriva om den så fort min dator vill men just nu har jag sniglar i datorn så jag kan inte göra vad jag vill. Det är hårfint att jag ens får skicka en kommentar.
Hade oxå gärna åkt till Malmö på söndag o fått träffa alla goa bloggisar men som det ser ut nu så styr plånboken mitt liv o då kommer jag inte iväg. Men man vet aldrig. Jag kanske får ett ryck o sticker tidigt söndag morron iallafall.
Ha det gott, Anna. /Knatten