fredag 11 november 2011

BLOOMING FRIDAY: Lika färg men olika sorter...

... i  färgen rosa , finns att välja på hos familjen Rosa. Här är buskrosen alternativt tehybriden 'Aloha'(Boerner, USA, 1949) som är ljuvligt snäckskalsrosa och mycket fluff i centrum på blomman..

I vår trädgård brukar den rosa rugosahybriden 'Thérèse Bugnet'(Bugnet, Canada 1950) vara en av de första rosorna som blommar, och även en av de sista. Den har en härlig rufsig uppsyn med gul ståndarknapp, är stryktålig och frisk, och doftar gott.

Rödrosa med vitt öga och gul ståndarknapp, är den rosa färg som myskroshybriden 'Bukavu'(Lens, Belgien, 1998) visade upp i rabatten i somras. Namnet har den fått efter en stad i  i Kongo i Afrika,  för att  viss del av försäljningsintäkterna för rosen går som bistånd till till ett sjukhus där. 


'Gloire des Rosomanes' är en riktigt gammal ros med gener bland kinarosorna. Plantier förädlade den i Frankrike 1825, och Vibert introducerade 1836. Vad jag läst mig till på amerikanska rossidor är detta en av dessa gamla (bortglömda?) rosor som hittats på kyrkogårdar i USA, och den kallas även för 'Ragged Robin'. Jag älskar dess underbara rosaröda färg, och dess intressanta vita lite halvfluffiga öga med orangegul ståndarknapp.

'Walferdange'(Lens, Belgien, 1990) har en sällsynt rosa ton på sina blommor. Denna ros räknas också till myskroshybriderna och i stamtavlan finns bägge myskroshybriderna 'Ballerina' och 'Felicia'.  Denna ros är nog ingen av de vanligare rosorna hos plantskolorna, men finns hos ROSKRAFT (eller har funnits.)

'Gerbe Rose' har ett gammaldags utseende, men är en wichuraianahybrid och klätterros från 1904(Fauque&Fils, Frankrike) Rosorna är milt rosa och underbart vackra, och rosen kan ev blomma en gång till senare på sommaren. 

Varje trädgård borde få ha en 'Valdemar'!  Småblommig, lätt doftande, starkväxande multifloraros, som hittades i Danmark i dansk trädgård, och introducerades i Sverige av Bengt Lövqvist 1980. 

Här står  tehybriden 'Dainty Bess' och flirtar...

...med sina ögonfransar.'Dainty Bess',(Archer, England 1925)  är en "ögonfransros" med  gammelrosa färg. Den räknas inte till de mest lättodlade, och för att få den att överleva några år, skall man kanske odla den i kruka.

Rosa "läppstiftskant" har den sköna damascenerrosen 'Hebes Lip'(Lee/Paul, England, 1829/1912) när den står i knopp. När rosen öppnar sig bleknar den och blottar en gul ståndarknapp.


'Crazy for You'(Carruth, USA 1999) är en modern rosarödstrimmig storblommig klätter- och buskros. Väldigt exceptionellt utseende i rabatten! 
KATARINA  med bloggen 'Roses&Stuff" har denna Blommiga Fredag temat "Lika färg men olika sorter", och bland rosa rosor, finns det ett rejält urval i rosa toner, vilka jag bara valt ett fåtal. Gå HIT för at se fler tolkningar.
Ha en fortsatt skön fredag och Trevlig Helg!
hälsn
AnnA

PS! MALEVIKS  SATURDAY SHOW OFF finns HÄR. Börjar redan i kväll..DS.

8 kommentarer:

Mia sa...

Mastodont, maffigt,mäktigt inlägg med måntaliga rosor, hur många har du egentligen.. :)

Ruben sa...

Verkligen både vackra rosor och vackra färger!!
Fin tolkning av veckans tema!

Ha en trevlig helg!
/Ruben

Berit sa...

Kan man bli annat än förälskad i dessa skönheter:)
Ha en underbar dag!!

Inger sa...

Rosor har en stor variation, en av många anledningar till att de är intressanta.
Kram

Emelie sa...

Åh vilka underbara rosor! Man kan nästan känna rosdoften genom dataskärmen! :) Trevlig helg!

Gunilla sa...

Underbart tolkat och jag kan nästan känna blomdoften.

Ha det gott
Gunilla

Mia sa...

Nämen!!! en Valdemar måste jag ju ha, vår gård heter ju Waldemars. Och jag som gillar småblommiga rosor också..vilken tur!!! Visste inte att det fanns nån valdemar- ros.
Tack för detta fina inlägg!
kram Mia

Katarina sa...

Ljuvlig kavalkad, Anna! Crazy for you och Valdemar skriver jag upp på önskelistan!
Kram