onsdag 11 juli 2012

Med rosornas blomning och i rosens anda...


 ...har det blivit en del roseritrevligheter, som i måndags, på Rosadagen, i  förra veckan, då vi var på  frukost hos Ingvar och Ingela på RASKARUMS PLANTSKOLA, där Ingvar höll en mycket givande och intressant genomgång för frukostgästerna om tillvägagångssättet vid okulering av rosor.
Ett evenmang av ÖSTERLENS KULTURHISTORISKA ROSOR.


Else Olsson från ROSKRAFT kom också på besök, och hade med sig rosdricka: "Virginias Very Riveting Rose" - lätt kolsyrad dryck med smak av marockanska rosor och citron - från GLASBOLAGET.


Senare samma måndag gjorde vi  ett återbesök hemma i trädgården hos trädgårderaren HENRIK VALENTIN. En del rosor hade tagit stryk av vintern, men det fanns annat som blommade i denna ljuvliga, fantasifulla trädgård(viskar:..och från säker källa har jag hört att Henrik varit på inköpsrunda och fyllt på bland rosbeståndet med ett tiotal nya plantor...)


I helgen - i söndags - var det så dags för årets "Rose Fair", en rosfest arrangerad av ROSENSÄLLSKAPET I SKÅNE. På med hatt, prydd med mochatarosen 'Cornelia'. I vasen står en nyinköpt primadonna och tehybrid: 'Mme Caroline Testout'.


Årets "Rose Fair" hölls i privat trädgård, tillhörande medlemmar av sällskapet,...


...med fantastiska planteringar och rabatter, och  vädret var strålande hela dagen. 


Ingela och Ingvar från RASKARUMS PLANTSKOLA hade rosor till försäljning, Kerstin Wennerström (kontakt HÄR) sålde vacker roseninspirerad keramik och SMIDOLIN spaljéer, smide och textilier, som 
t ex kudden med nygammalt rosenbroderi..


Under  festen inbjöds till tävling om vackraste roshatt, varav hederspriset gick till denna herre från Ivö.


Ja, hatten känns väl igen...


I  vår trädgård blommar det nu längs spaljéer och pergolor: 'Valdemar', ´Francois Juranville' och 'New Dawn'...


...och  den underbart doftande wichraianahybriden 'Albertine'.


Liljorna har börjat slå ut, och många har jag klarat från de otäcka liljebaggarna - som denna, flirtande med Warnerrosen och miniklättraren 'Little Rambler' - men en del liljor är tyvärr lite naggade i kanten. Jag glädjer mig åt dem som klarat sig, och försöker bli flitigare att plocka baggar till nästa år - för liljor måste finnas i vår trädgård!


Balsgårdsrosen 'Irma' har råkat ut för ett annat otyg med bruna ögon och fyra ben - innan denna bilden togs.
En levande trädgård med olika besökare - en del mindre välkomna...


NJUT i din trädgård!
En fortsatt trevlig vecka!
hälsningar
AnnA

PS! Fler rosenarrangemang med blåklint finns HÄR. Att blanda vilda blommor med odlade har jag inspirerats att göra av bl a den engelska floristen och nytänkaren CONSTANCE SPRY. DS.

2 kommentarer:

Renate sa...

Härligt härligt både bilder och text.Det är så uppfriskande och inspirerande att besöker din blogg.
Har en trevlig roshelg.

Inger sa...

Visst är det trevligt med alla rosarrangemang!
Kram