söndag 9 augusti 2015

I veckan, som gick...


...besökte vi Cedergrens Plantskola i Råå i Helsingborg, och se, som rosorna i krukorna på plantskolan blommade!


Inne i butiken hos Krister och Marie fanns en nostalgihörna, och mannen på fotot är Lars Cedergren; Kristers far; är  en välkänd svensk rospionjär, som jag tyvärr aldrig fick träffa.Jo, det blev en del rosor med hem också...


...som den mångblommande, rabatt- och buskrosen 'Pigen fra Fyn', som är rätt så okänd för mig, men Krister C har köpt den från Danmark. Kan tänkas att den är döpt efter en dansk sång med samma namn. Underbara knoppar iallafall, och lite doft.


På Rosensällskapet Facebook har en ros som heter 'Princess of Phoenica' visats, och även jag har charmats av dess utseende, men Krister visade mig en som påminde om denna, nämligen 'Rasberry Kiss' eller 'Peace and Love', som är ett annat namn på denna Warnerros, (UK före 2006) som är en floribunda och Rosa Hulthemia persica hybrid, precis som prinsessan, men som sägs vara härdigare. Vi får väl ta ett försök.
Visst är den vacker?


Och så blev det en 'Chatrine', som Cedergrens namngivet efter en av kvinnlig speedwayförare, nämligen, Chatrine Friman Brantevik, där en del av vinsten på försäljningen går till "Motorklubben Tändstiftet"och speedway laget "Gnistornas" barn och- ungdomssektion.
Detta är en klasblommig återblommande rabattros som går att odla i zon 1-4, som blir 50-80 cm hög.
Jag tycker blomman är charmerande.


När vi besökte rosfesten på Fredriksdal tidigare i somras(se foton HÄR) köpte vi rosen 'Karin' av Cedergrens,...


...som är namngiven till minne av en vän som gick bort i cancer, och där vinsten går till Bröstcancerfonden.
Detta är en klasblommande rabattros med fantastisk rosa färg, som blir 70-90 cm hög, med återkommande blomning, som skall fungera i zon 1-4.
Zonangivelser och annat på dessa namnrosor kommer från Cedergrens.


De sista engångsblommande rosor i vår trädgård börjar gå mot sitt slut, men jag har sparat några till i vinter, genom att frysa in dem. I januari skall jag ta fram en 'Ispahan' och förnimma årets rossommar.


Jag njuter även av att plocka ihop vad trädgården bjuder för fägring till mina vaser...


...och kannor. Rosor och liljor,...


...brudslöja, clematis och höstanemon.
Hos HÅKAN får man titta på hans kreativitet, men även andra bloggar om man går HIT.


NJUT i din trädgård! - det gör jag...
hälsningar
AnnA

1 kommentar:

Villrose sa...

Vakre roser du har kjøpt!