torsdag 9 september 2010

En mullig Madame...


...hittade jag i Jönköping förra helgen hos iems, som poserade i septemberso-len tillsammans med den vackra och mulliga bourbonro-sen 'Mme Pierre Oger'...


...som är en mutant av en annan bourbonros, nämligen 'Reine Victoria'.
Mme Pierre Oger upptäcktes av Oger, och introducerades av Verdier i Frankrike 1878.
Rosens färg är beskriven i roslitteratur i många olika färgtermer, bl a "blekt silverrosa", och "genomskinligt pärlemorrosa". Själv tänker jag på "hallongrädde", när jag ser rosen i blom.
Dessutom kan färgerna skifta från blomma till blomma, och i varmt och starkt solsken blir blommorna mer intensivt rosafärgade. Även formen på blomman är utsökt. Ja, det är en säregen skönhet till ros!
Däremot anses den inte som en av de enklaste rosorna att odla och hantera, och enligt LÅG's rosbibel är den föga härdig och kan drabbas både av svartfläckssjuka och mjöldagg.
Det är en zon 2-ros, som då rosen trivs, blommar oavbrutet från juni till första frosten, och doften är helt underbar! Två kvistar med rosor i en vas kan fylla ett helt rum med rosendoft.
Mina exemplar - jag har två, som växer intill varandra i en rabatt rätt så nära huset - har funnits i vår trädgård sedan -99, och jag tycker nog att jag inte haft några större problem med dessa rosenbuskar. Några svarta fläckar ibland, men oftast bara på ett fåtal blad.
(HÄR finns fler foton.)


Fler poser, och även en annan ros - dock inte lika mullig i formen. Det är Pembertonmochatan...


...'Cornelia' från 1925.(Läs mer om rosen HÄR.)
Vår trädgårds exemplar blev liksom Mme Pierre O, planterad 1999, och har vuxit till sig att bli en klätterros.
Även denna ros har en säregen färg, aprikosrosa till mörkrosa färg, som skiftar med väderleken och årstiden. Just nu är 'Cornelia' på gång med en rejäl återblomning, och kan vid milt höstväder hålla på att blomma fram till den första frosten. Rosen doftar härligt av mysk, och jag tycker den är lätt att sticklingsföröka. Dessutom har jag aldrig märkt av några sjukdomar på rosen.


Jag provade med att byta till en annan vas. Den förra vasen i grönt, genomskinligt glas är från SIA och köptes också i Jönköping på iems, och denna gröna hittade jag i Ast-Hans lilla kuriosabutik i Åhus.Grönt är skönt!
(Fler foton på denna vas finns HÄR.)
Hatten fanns kvar i en gammal lägenhet jag hyrde på 80-talet, och särken är ett loppisfynd och bägge attiraljerna finns med HÄR,(särken på akvarell) liksom en av damerna som är släkt till ägarinnan till kuriosabutiken. Och så var den cirkeln sluten!


I helgen börjar höstsa-longen på AOSEUM i Åhus, och det blir verni-sagemin-gel på lördag kl 13.
Ett av mina datagra-fiska fototryck skall vara med på utställningen, och vill ni se fler av mina alster, och är intresserad av att köpa(eller idka byteshandel...) håller jag på och uppdaterar min ANNAMA-Art-blog HÄR.
Höstsalongen pågår från den 11 september till den 3 oktober.
SKÅL och välkommen!

Ha en fortsatt trevlig vecka&
Trevlig Helg!
hälsn
AnnA

3 kommentarer:

Linda Lunda sa...

Såg din madam på fb. DEN ÄR JÄTTEFIN!!!
Får lust att hitta en själv!
Linda

Inger sa...

Du har många järn i elden:)
Lycka till med utställningen och trevlig helg!

LV sa...

Anna, you must have done this post just for me. I love pink or any color of roses. As usual, a very pretty feature. I always get excited when I see you have been by for a visit. Take care.