onsdag 15 juli 2009

Rapport från "Rose Fair" på Hovdala Slott

I lördags var det rostemadag på Hovdala slott i Hässleholm och samtidigt passade "Rosensällskapet i Skåne" på att ha sin traditionella rosfest: "Rose Fair".
Utanför slottets orangerie sålde rosensällskapet roslotter - ja, tillslut vann yngste sonen en ros, och mochatasamlingen utökades med rosen "Robin Hood".
Sällskapets medlemmar hade rostema i klädseln: Ilse Karlsson i rosiga gummistövlar och Birgitta Sjunnesson i dagens tjusigaste rosenprydda hatt. Sven- Åke Jansson, ordföranden i sällskapet hade stilig halmhatt.

Inne i orangeriet var det utställning med rosenarrangemang gjorda av medlemmar i sällskapet. I år gjorde jag ett arrangemang av rosor från min favoritrosengrupp: mochatarosor.
Det var ett tiotal arrangemang utställda i fönsterna på orangeriet.

På ett bord inne i orangeriet var detta vackra rosen-potpourri. Vid detta bord kunde man visa upp sin okända ros från sin trädgård, och eventuellt få svar på, av kunniga rosexperter, vad det kunde vara för ros.
På gräsmattan framför orangeriet var det full business.
Det var tre rosen-plantskolor, som hade rosor till försäljning: "Cedergrens&c:o" från Råå, "Flora Linnea"...
...och "Raskarums Plantskola", där Ingela Persson, med ros i hatten, sålde härliga, krukodlade rosor av gammaldags typ.


Det fanns även annat med rosentema, till försäljning, som textilier, smidesväxtstöd och bl a "Prästbostället" hade rosenmönstrat porslin och annan trädgårdskuriosa att erbjuda.
"Högaböke Trädgård" hade clematis till salu, och på deras bord fotograferade jag detta vackra arrangemang.
Vädret höll sig bra under hela evenemanget, trots mörka, oroande moln och några regnstänk, och med hem i bagaget kom det fyra rosor: två vinster och två inköp från "Cedergrens&c:o": rosen "Aquarelle", som maken föll för, och rosen "Rhapsody in Blue"( som egentligen redan finns i vår trädgård, men som har varit ett dåligt exemplar från första början.)Detta är rosen "Sekel", en av vinsterna i tävlingen med vackraste rosarrangemanget, och den fick jag med mig hem. Rosen "Sekel" sägs ha anlag av chinarosen "Mutablis" i sig. Spännande färgkombinationer har rosen iallafall.Vi får se var den kan planteras...

4 kommentarer:

Inger sa...

Grattis till dina rosvinster! Så mycket skoj ni har för er i Skåne omkring rosor. Och även POM var där med Rosuppropet. Arrangemanget med klematis är så vackert.
Ha det bra i din rosenträdgård!

AnnCharlotte sa...

Vem blev gladast över vinsten? sonen eller mamma;)...skojar bara, delad glädje är dubbel....fast mina barn är måttligt roade av trädgårdsskötsel....

AnnA sa...

Inger, "Rose Fair" är en återkommande sommarfest för "Rosensällskapet i Skåne", då rosinspirerat klädda medlemmar brukar träffas på olika platser/större trädgårdar, mötas under rostemat och avsluta med att äta gott tillsammans. I år blev det kombinerat med Rosdagen på Hovdala slott, då det även var öppet för allmänheten, och i år var det ingen "organiserad mat" tillsammans, utan var och en fick ta med sig egen mat, vilket jag tyckte var helt OK. Detta är ju ett bra sätt för sällskapet att informera och värva nya medlemmar.
Ann-Charlotte, pengarna som kommer in för lotterna går direkt in i sällskapet, och min son tycker om att ta lotter. En extra bonus är det då(för mamma) om det blir en vinst.
Tack för kommentarerna, och ha en trevlig helg!
hälsn
AnnA

Unknown sa...

Hej, och var får man tag i så rosiga stövlar?
Agneta