torsdag 26 november 2009

BLOOMING FRIDAY: En ros är en ros...

...men en julros är av släktet "Helleborus".
Den vita "klassiska" julrosen heter "Helleborus niger", där det latinska "helleborus" betyder ungefär giftig mat, som i sin tur talar om att växten är giftig; och "niger" betyder svart, och syftar på den svarta roten.
H.niger anses något svårare att odla än andra sorter inom Helleborusfamiljen, såsom H.orientalis, och den tycker inte om att bli flyttad från sin rabatt.
Sanna Töringe har skrivit en del fakta om julrosor i sin mycket läsvärda bok:"Historier om blommor" där jag hämtat denna information.
För att se fler bilder på julrosor, och läsa mer gå HIT.
Detta är mitt advents- och jularrangemang, med en julros i centrum i min korg...
...men i somras hade jag planterat denna ros i korgen, tillsammans med fransk lavendel och digitalis - finger-borgs-blomma, och...
...rosen heter
"Sekel", och är en remonte-rande, och doftande buskros från 1984 av den norske odlaren Arne Lundstad.
Det är en färgstark ros med skiftande färgnyanser i orange och mörkgult och rosa, och rosen sägs ha sitt urspung i chinarosen "MUTABLIS".
Rosen kan odlas till zon 4, och Lars- Åke Gustavsson skriver i sin "rosbibel" att den kan vara benägen till att få svartfläckssjuka.
"Sekel" är ett nyförvärv sedan i somras, och har numera rabattplats. Jag hoppas förstås på att den vill trivas, och inte bli allt för prickig.
En annan ros med ur-sprung i R.chinesis mutablis är den belgiska mochata-rosen
"PLAISAN-TERIE" av Lens från 1996, där den andra föräldern är en klassiker inom rosförädlingen, nämligen rosen "TRIER" av Peter Lambert.
Enligt katalogen från ROSKRAFT, där rosen är köpt, går rosen att odla till zon 3.

Men nu är det snart jul, och rosorna håller på att somna in i rabatterna, och på söndag är det 1:a advent, så jag önskar er alla en TREVLIG HELG!
För att se fler inslag av Blommande Fredag, gå till KATARINA på Roses&Stuff.

11 kommentarer:

AnnCharlotte sa...

Vackra rosor, speciellt gillar jag Sekels fina färger...fick lite temporär sommarlängtan. Fast det är mysigt nu också så här i advent.

Fifi Flowers sa...

BEAUTIFUL flowers!

sweetbay sa...

Beautiful roses! They take me back to summer.

Katarina sa...

Godmorgon Anna! Min lilla planta Plaisanterie växer och frodas - hoppas på en mild vinter... Visste inte att den var en korsning av Trier och mutabilis - intressant!
Kram!

Lillebeth sa...

Hos mig (z4) växer H niger gärna medan orientalis dör. Undrar varför då? Och Trier har jag tänkt skaffa länge. Ha det gott!

Inger sa...

Borde prova en julros igen, hade en för länge sen som dog. De är verkligen fina.
Ha en fin första advent.

Unknown sa...

Hej Anna!
Tack för din fina hälsning hos mig!
Jag har också varit i kyrkan och lyssnat på de mest fantastiska julsånger.Det är något speciellt med det på advent.Advent-ankomst, ja!Det är ju eg den betydelsen.Allt för ofta blandar jag ihop det med ´väntan´, men visst, från början i den kristna traditionen så var det ju väntan på och ankomsten av en Frälsare.Kanske inte alla som vet vad det betyder utan tror att det är ankomsten av tomten, fniss.
Va du har julstökat och pysslat hemma då...Tallrikshyllan ,skall du måla den vit eller i nån annan kulör?
Kul att du gillade min ihopplockade adventsstake av dittan och dattan.
Så vackert arrangemang du gjort med den söta julrosen i korgen!!Det är en fin blomma, som jag ska se till att skaffa vid tillfälle också.
Nu önskar jag dig en riktigt fin vecka och allt gott!/Kramar Karin

Vilt og vakkert sa...

Heisann!
oppdaget at du følger reisebloggen min, kjempeartig. Er ikke så ofte innpå den.
Sender deg en award for den fine bloggen du har.
Den ligger på viltogvakkert.blogspot.com.
Velommen innom!

Måddan - Himla lantligt sa...

Tittar bara in som hastigast hos "rosen" i skåneland och önskar en fin första adventsvecka!

Kram

Måd

Unknown sa...

Hej Anna, och tack för dina uppmuntrande ord och ditt uppfriskande inlägg.Du skriver då för härligt!;-)Jag har samma favorit i Psaltaren, "Herren är min herde..."Den är underbar den psalmen.Den kan jag utan och innan-jag har slitit den med hälsan om man säger så;-).Visst är det kul att sjunga? Jag har också varit med i ett antal körer gm årens lopp, men inte nu på de senaste 5-6 åren.Har man bara en bra körledare som kan inspirera och ta fram de rätta sångerna så kan det vara riktigt skoj.Paret jag berättade om, som vi åt middag hos i söndags är med i en kör som sjunger runt om i Skåne varje månad.De tar inte något betalt men samlar däremot in pengar till ett barnhem i Ukraina.Väldigt fint att göra så tycker jag. På söndag kväll kl.17 ska de vara i Bjuvs missionskyrka, så då ska jag dit och lyssna för det verkade vara jättevackert när de beskrev hur de la upp framträdandet.Jag älskar verkligen körsång med gamla carols, hymner, ballader.....Förresten, ska änglarna få lite jobb nu i helgen då, med att överrösta kastratsångarna, fniss!!
Jag har själv köpt lite loppisprylar av Maria, med bloggen "Maria´s skafferi". Ska hämta dem imorgon hos hennes föräldrar som bor här i stan.Sen får jag nog visa upp dem på bloggen. Bla köpte jag en gammal regnmätare. Små "koppar" som sitter lodrätt på ett band. Kan undras hur man mäter med det, men det såg så charmigt ut så det bara ville jag ha.
Förstår att du sparar hyllan i furu om du har annat furu innan. Då blir det ju enhetligt. Det är väl oftast det man vill uppnå med att måla om dem också.Ja, om man nu inte är vitt-älskare av all slags inredning.Att allt måste vara vitt menar jag.Jag gillar bättre det antikvita och så lite ljusa träslag ihop. För mig blir vitt lite kallt, men det är snyggt på många av bloggarna man ser.Men också väldigt tjusigt ihop med kontraster ex mörka träslag.
Det viktigaste är ju att man själv trivs med sin kombination av inredning.
Idag var första agen här som varit så kall att frosten legat kvar hela dagen, och man fick skrapa rutorna på bilen.Så endera morgonen när jag är tillräckligt vaken i knoppen ska jag ut och fota vackra iskristaller.
Ha det riktigt gott Anna, och var rädd om dig!
Fredriksdal på julen vet jag tyvärr inget om, men jag kan tänka mig att det är mysigt. Vissa hus har de väl öppna som man kan titta in i och så är det väl stånd inne på området där de säljer dittan och dattan.Hoppas ni får det riktigt trevligt om ni åker dit!
Kram Karin

Unknown sa...

Oj, ursäkta...jag trodde inte jag skrev så mycket!Inte meningen att fylla upp hela din sida ju, upps!;-)