torsdag 23 juli 2009

BLOOMING FRIDAY: Några rosor...

...blommar ännu i vår trädgård, eller ska blomma om.
"Calypso", som egentligen också heter "Berrie'n Cream" - kanske ett mer passande namn? - är en dansk klätterros av Poulsen/Olesen från 1997.
Rosorna "Rhapsody in Blue" och "Robin Hood" har ännu ej kommit i rabatt, men visst klär de varandra? "Rhapsody in Blue" är en Warnerros av Cowlishaw från 2003, emedan "Robin Hood" är en äldre skapelse och myskroshybrid från 1927, av den engelske kyrkoherden Pemberton. Av namnen går nog att utläsa vilken ros som är vilken.

Den sista rosen jag visar är rosen "Mozart", ett "barn" till "Robin Hood", som kom i Tyskland 1937 av Peter Lambert, och det är samma år som rosen "Ballerina" introducerades av Anne Bentall i England. Man kan finna vissa likheter mellan dessa rosor, och kanske de kan vara syskon?
Rosen Mozart blir med tiden en rätt så rikblommande buske, som jag sett som ett 2- metersexemplar i en trädgård. Den busken var magnifik!

TREVLIG HELG på er allesammans!

Fler blommande fredagsbidrag finns hos KATARINA.

7 kommentarer:

Inger sa...

Härliga rosbilder! Tänk på när du planterar 'Rhapsody in Blue' att den blir både hög och bred och behöver mycket plats. Jag måste flytta min som står alldeles för trångt. Trevlig helg!

Monica sa...

Calypso hamnar på min "vill ha lista" Vilken härlig ros :)
Tjingeling
Monica

elle-melle sa...

Vakre alle sammen. RiB har jeg her i hagen, de andre har jeg bare hørt om. Mozart virker som en jeg kunne ønske meg.

Katarina sa...

Håller med Monica - Calypso väcker ha-begär! Visst är det härligt att det finns så många remonterande rosor att njuta av!

Therése sa...

Hej Anna! Mor o jag tänkte ta en tur till Åhus i veckan. Du råkar inte ha trädgården öppen för nyfikna studiebesökare någon gång?
Ha det fint! /Therése

Jenny Oak Fae sa...

Ullared, vad kul..! Jag var där senast strax innan Jul.

Otroligt vilka vackra rosor, jag är väldigt förtjust i randiga rosor, Mozart-rosen har jag hört talas om, en av mina katter heter förresten just Mozart..!

: )

Ha en fortsatt fin vecka!

KRAM, Jenny

<3

AnnA sa...

Tack för att ni tittade hit och tack för alla kommentarer.
Inger, detta är mitt andra ex av "Rh in Blue", eftersom jag köpte ett ex från odla för några år sedan, som inte motsvarat mina förväntningar. (Fast när jag tittade till den sist, hade den börjat växa...Vill väl inte bli utbytt.)
Jag tycker också om randiga rosor, men får jag välja mellan två randiga tycker jag nog att "Calypso" är charmigare än rosen "Twist". Mycket friskare också, vad jag har erfarenhet.
Ha en skön vecka på er!
hälsn
AnnA