fredag 23 juli 2010

Julklappsnyttighet...

...köpt av äkta hälften hos Malin och CARLSSON
KARLSSON
i Åhus...

...en verktygslåda att förvara smått&gott i, under rundorna i trädgården. Och titta en rosenbok får också plats i lådan, (tillsammans med min noteringsbok - ja, där finns listan!): "Handbok om ROSOR" av Andrea Rausch/Annette Timmermann, och tydligen hade Maria Berg kollat upp mitt rosbibliotek, för den fick jag av henne i julklapp. (Tack så mycket, Maria - inte alls så dum rosbok, i bra format!)
Rosen i bakgrunden...

...är den underbara "Raubritter", relativt nyplanterad i trädgården, och redan en sådan skönhet och sååå rikblommig!

Så här blommade Raubritter hos Ingvar&Ingela på RASKARUMS PLANTSKOLA, när vi besökte rosenplantskolan förra helgen, men Ingela varnade för mjöldagg om rosen inte blir tillräckligt luftigt planterad.

"Raubritter" tillhör macranthagruppen och är en tysk Kordesros från 1936, som kan odlas både som buskros och klätterros.
Den är rikligt blommande med karaktäriskt bollformade, snäckskalsrosa rosor med liten doft. Rosen är engångsblommande, men blommar länge, och vår ros är snart på sluttampen av sin långa blomning.
Rosen kan odlas till zon 4.
Raubritter, betyder stråtrövare, eller rövare till häst, och för att fortsätta i samma tema, finns det en engelsk legend och hjältesaga om en annan rövare, nämligen...

"Robin Hood", som denna engelska Pembertonros från 1927 heter.
Rosen räknas till mochatagruppen, och jag tycker blommorna påminner till viss del om blommorna på mochatarosorna Mozart och Ballerina.
Det är en svagdoftande återblommande ros, som anses härdig av LÅG, och kan odlas till zon 5.

Här klär den fint tillsammans med rosen "Rhapsody in Blue". Fotot är från förra året, när bägge blev inköpta och ställda i två krukor intill varandra.De är numera även planterade intill varandra.
Apropå namnet Robin...

...blev den här rosen kallad för "Ragged Robin" eller "Red Robin" när den togs fram i Frankrike 1825 av Plantier, men fick namnet utbytt till "Gloire des Rosomanes" , när den introducerades av Vibert före 1836.
Det är en tagglös, återblommande ros, som tillhör gruppen kinarosor, och den kan i goda lägen odlas som en mindre klätterros. Den doftar, och sägs kunnas odlas till zon 3, men enligt Else på ROSKRAFT, där rosen är köpt, är det en zon 2-ros.
Den överlevde iallafall den kalla vargavintern som var i år och är underbart vacker, och den har börjat klättra.

Till helgen skall den kära KNATTEN ha bloggträff och visning av sina rosor. Det ser vi fram emot!
Ha en skön helg allihopa, och passa på att ta rossticklingar samtidigt med den naturliga beskärningen av vissna rosor, som skall återblomma.( HÄR finns på bra tips, när man vill ta rossticklingar.)
Ha det gott i snåren!
hälsn
AnnA

5 kommentarer:

Inger sa...

Alltid trevligt att läsa din rosiga inlägg. 'Rhapsody in Blue' blommar hos mig också. Annars känns det som att rosblomningen är rekordsnabb, hinner knappt fota. Bloggträff låter helkul:)
Ha det gott!

Reginas Cottage sa...

hi,
beautiful roses!!!!!! i love roses,too.
have a nice week,
regina

AnnCharlotte sa...

Vackra rosor...fast det finns väl inga som inte är vackra...eller?

Anonym sa...

Hej,

ej inloggad men vad glad jag blir att boken kommer till användning!!!

Kul det var att träffas igen och tack för växterna, Maria Berg

suziqu's thread works sa...

Your blog and roses are just divine!!!