fredag 30 juli 2010

Tusenskönt partnerskap...


...i rabatten, då rosen "Tausendschön" fick mochatarosen "Felicia" planterad intill sig, flankerade och uppvaktade av underbara liljor och brudslöja.


"Tausendschön" är en multiflora och klätterros, förädlad av Kiese, och introducerad av Schmidt i Tyskland 1906.(Se även "Vielchenblau" HÄR.)
Blommorna är rosa till ljusrosa och lite vågiga i formen, och doftande. Rosen...


...med det mycket passande namnet -"Tusen-skön" - är engångs-blom-mande, och kanske inte bland de lättodlade och friskaste, men kan odlas till zon 3.
Rosen planterades vid vår pergola förra sommaren, och har klarat vintern bra, och jag tyckte det passade bra att plantera en remonterande ros intill, med matchande charm och färg.


"Felicia" är en engelsk mochataros av Pemberton från 1928, som kan odlas som mindre klätterros till zon 3.(Se fler foton HÄR.) Det finns en äldre planta sedan förut i vår trädgård, men då den frös ner och fick beskäras rätt så kraftigt i våras, blev jag glad då vi vann ännu ett exemplar på Rosensällskapets lotteri på Rose Fair, tidigare i sommar.(Läs mer HÄR.)
Det infällda fotot är en blomklase från den äldre plantan, från tidigare i sommar.
Nu är "Tausendschön" överblommad för denna sommaren och likaså liljorna, men "Felicia" kan ge blomning senare i sommar, om man skär bort vissna blommor.

Ha en skön helg!
hälsn
AnnA

5 kommentarer:

Inger sa...

Vilken lyckad samplantering:)
Jag hade en 'Tausendschön' för länge sen men den klarade inte min zon. Tror jag haft en 'Felicia' också, tur man glömmer alla rosor som dött. Som ny rosodlare förstod jag inte bättre och knappt några svenska rosböcker fanns. Man lär sig av misstagen.
Ha det gott!

Vilt og vakkert sa...

Heisann AnnA!

Jeg så ikke programmet med Skavlan, dessverre.
Konserten var helt topp, så jeg håper du får sjansen en gang også.
Dokumentaren var rå!
Nydelige rosebilder som alltid ;:OD)

Hannele på Hisingen sa...

härlig doft du måste ha i ditt paradis.

Margot sa...

Vilket ljuvligt vackert partnerskap! Rosorna är underbart vackra, likaså liljorna!
Nu kommer jag ihåg att jag planterade en brudslöja förra året, men den har inte visat sig i sommar. Då kanske den strök med under vintern, synd, för den är jättesöt! Ska kanske göra ett nytt försök! Brudslöjan är väldigt förtjusande tillsammans med rosor!
Ha det gott!
//Margot

Cajsas Faster sa...

Som vanligt så himla fina foton och färgkombinationer! Du är så säker!
Hälsn. Marie