fredag 12 juni 2009

Regnvåt Madame

Trots regnet och kylan, som väl förhoppningsvis snart ska övergå till sommarvärme, har en blomma av "Mme Alfred Carrière" slagit ut.
Den doftar underbart!

Detta är en gammaldags ros från 1879, med dubbla vitrosa, doftande blommor, och rätt så tagglösa grenar.Den är återblommande, och kan odlas även på lätt skuggiga växtplatser. Rosen tillhör gruppen noisetterosor; enligt LÅG en av de härdigaste tenoisetterosorna; och kan i de varmare zonerna och på skyddade växtplatser, odlas som klätterros och bli c:a 2-4 m hög. I kallare zoner får man odla den som en buskros, och rosen kan odlas upp till zon 3.
Denna ros introducerades av J. Schwartz i Frankrike och har fått sitt namn efter modern till en trädgårdsmästare och tidskriftsredaktör.
Vi har haft vår madame sedan -94, och efter hand har jag börjat "re-novera" henne lite, genom att föryng-ringsbe-skära, dvs klippa och såga bort äldre stam-mar nedifrån. Min man hjälpte mig att såga bort en grov gammal gren i våras, men vi lät en annan av de äldre vara kvar.(Det är den som snigeln sitter på.) Nu syns det att det kommer nya stamgrenar nedifrån, så till våren åker den äldsta grova grenen.Jag är rädd för att det annars kan gå röta i den gamla stammen, och då kanske rosen inte överlever.

Detta collage är från förra och förrförra årets blomning.Vår ros odlas kring en rosbåge, och är lite över 2 m hög. Det är en romantisk ros - underbar att ta in en blomma av och sätta i vas - med ett skört, gammaldags utseende, och hos mig i zon 1-2, en rätt så frisk ros. Fast lite kinkig var den nu i våras, med att vissa grenar torkade in, men de är bortklippta, och de grenar som är kvar har gott om knopp.

2 kommentarer:

Katarina sa...

Hej Anna!
Vilken vacker ros! Jag förstår att du har en hel del rosor som jag saknar i min trädgård - och genast börjar 'vill-ha'-känslan infinna sig... Den övre delen av vår trädgård är fortfarande vildvuxen med kirskål bl a. Men jag kämpar på, så kanske en dag...
-Bra tips om föryngring; dem lägger jag på minnet.
Ha en bra söndag!
Katarina

AnnA sa...

Katarina!
Det finns en hel del vildvuxet även hemma hos oss...Men det är ju så med en trädgård - den blir ju aldrig färdig, eller hur?
Ja, det finns mängder med rosor man kan köpa på sig, men jag samlar gärna på mig mochatarosor och dess släktingar, även om jag också har en del Austin och vanliga rabattrosor. Men det börjar bli fullt, även om jag tar spaden och gräver ut en bit från gräsmattan igen...
Hälsn
AnnA