söndag 28 juni 2009

VÄLKOMMEN på en rosrunda...

...hos Ros-Erik i Åhus.

I fredags kväll var maken och jag på en rosguidning hos Erik Karlsson i Åhus - en man som vurmar för rosor!Vi började guidningen med att titta på de kommunrosor som Erik sköter åt kommunen, och som är planterade längs den gamla stadsmuren i Åhus.

Där växer bl a den stora härliga buskrosen "Aicha", skapad av den danske odlaren Valdemar Petersen 1959. Den är snart utblommad, men återkommer med en blomning senare på sensommaren/hösten.


En annan ros ur spinossisma-gruppen, som blommade längs med muren var rosen "Stanwell Perpetual", också en återblommande ros, med vitrosa, charmiga blommor, och ansedd som lättodlad.Den rosa underbara "Hurdalsrosen" växte också längs med muren...Historien bak rosens namn är, att det var en norsk prästson som tog denna ros med sig från Tyskland på 1800-talet, till Hurdalen.

Inne i Eriks trädgård blommade allsköns läckerbitar från rosenriket, som t ex den nästan tagglösa, franska busk- och klängrosen "Zéphirine Drouhin" från 1868, av Bizot. En ros som Likt en karamell, är den randiga bourbonrosen, av okänt ursprung, "Honorine de Brabant", som återblommar senare på säsongen.blivit känd från Agatha Christies deckarroman : "Sad Cypress".En annan ros med okänt ursprung, och mycket säregen, fanns också hos Erik: "Chapeau de Napoléon" -"Napoleons hatt"...
Kordesrosen "Alchymist" från 1956 är en rikblommande klätterros, som just är på gång att blomma.Doftande, orangegulrosa, dubbla blommor, med gammaldags utseende, engångsblomande, men den blommar länge!!!


Inne i trädgården växte också mossrosen "Henri Martin" av Laffay 1863,
och den den mörka, underbara gallican
"Cardinal de Richelieu", från 1840, också av Laffay...
Givetvis skall en sådan rosmänniska som Erik ha egen ros, och här är den! Det är en mutation av rosen "Red Peace", som Erik låtit okulera upp, och gett sitt eget namn.

TACK för titten, Erik!(Och tack för den goda fikan med Kristinas läckra kanelbullar!)

Det fanns även fler växter än rosor hos Erik och dessa hittar man här.

6 kommentarer:

Katarina sa...

Tack för den rosenvandringen! Där fans många fina rosor som man skulle vilja ha!
Katarina

AnnCharlotte sa...

Fint att få dela guidningen...antar att det bara var en bråkdel...Napoleons hatt ser häftig ut...

Inger sa...

Önskar att jag hade varit med på din rosentur, så trevligt att besöka privata rosenträdgårdar.

AnnA sa...

Ja, det blev lite svårt att välja ut, vilka som skulle visas...Och sedan sviktar ju minnet lite ibland om vad rosorna heter -jag vill ju helst inte vilseleda någon...
Det är mycket nu här i Skåne med roserier både på Österlen och runtikring. Och så blommar det för fullt i min trädgård med. Kameran går varm sas...
Tack för kommentarerna!
Hälsn
AnnA

Hanna C sa...

Åh så fina bilder! Vad härligt att rosorna kommit så långt hos er:-)

Eva-Lotta Persson sa...

Vilka ljuvligt underbara rosor! En såå fin blogg har du. Jag googlade på rosen Aicha, och hamnade bl.a här :) har nyss köpt en liten planta och ville se hur den kommer att arta sig, den ser toppenfin ut! Tack för titten :)

/Lotta