måndag 1 juni 2009

Viva Thérèse!

Ja, så i dag var det då äntligen dags för den första rosen i vår trädgård, att veckla ut sina blad, och det blev inte helt oväntat den kära "Thérèse Bugnet" som kom först. Busken är fylld med underbara rosa rosenknoppar; nu i olika stadier, från knopp, till halvt utslagen, och så en enda utslagen blomma. Ett magiskt ögonblick, och ett hurrarop för "Thé-rèse B" och även alla andra "thé-rèsor", som jag känner, som t ex min söta systerdot-ter Tesa, blog-Thèrèse och yngste sonens klass- och skolkamraters Thèrèsemammor. HIP, HIP, HURRA på er!


"Thérèse Bugnet" är en rugosahybrid, eller på svenska: en vresros, skapad i Kanada 1950 av G.Bugnet, och rosen har fått sitt namn efter förädlarens syster. Det är en kraftigväxande buskros, med attraktivt kanelbruna grenar, och gråaktiga, dekorativa blad. Blommorna är rosa och halvfyllda och doftande, med delvis synliga ståndare.

Detta är en ros, som det inte behövs att pjåskas med, och den kan odlas upp till zon 6 i Sverige. Rosen är härdig, frisk, skuggtålig och kan bli 2x1,5 m. Dessutom blommar rosen om, och kan blomma fram till hösten.
Ja, hon är ljuvlig den kära "Thèrèse"! Jag uppskattar henne allt mer för varje år som går. Mitt exemplar är rotäkta(från Roskraft 2004) så det går att föröka rosen på detta sätt.

11 kommentarer:

Skogseva sa...

Hej
Hamnade hos dig av en slump och läste om din "Therese Bugnet", som slog ut i dag. Hos oss har hennes syster "Louise Bugnet" slagit ut med sin förstfödda (för i år) just i dag. En ljuvlig ros som vi har tre friska exemplar av. En ros som verkligen kan rekommenderas för sin doft och sin skönhet. Dessutom lättskött - kan det bli bättre!
Hälsningar
Eva

Inger sa...

Grattis till din första ros! Tycker nästan det har tagit lång tid från knopp till blomma.
'T B' är verkligen en lättodlad och tacksam ros. Ha det bra!

Hannele på Hisingen sa...

Vacker, enklast med rosor, som man inte behöver pjoska med.

AnnA sa...

Skogseva, ngn LB, har jag ännu inte, men har väl funderat på att köpa en...Det är lite mer problemet var den då ska planteras...Å andra sidan finns det en spade, går det alltid att gräva ett hål:)
Inger, efter första rosen på TB, blev det huxflux minst 5st på rosbusken efter ngn dag. Än så länge är det inga andra rosor som börjat blomma, men Wrams Gunnarstorpsrosen, slår nog ut sin första blomma om ngn dag.
Hannele, jag har nog en blandning av mer kinkiga rosor, och lite robustare sorter. Jag samlar på mig sorter av mochatarosor, och noisetter, och en del av dem får man ibland hålla på att kinka med.
Tack för att ni kommenterat!
Hälsn
AnnA

Katarina sa...

Hej Anna!
Therese B är verkligen en toppenros! Min är också rotäkta och i år är den helt fylld av blommor och knoppar.
Ha en bra dag!
Katarina

Therése sa...

Fantastiskt vacker ros! Men med det namnet så kan man väl inte vänta sig annat...
Ha det bra!

Therése

Vintage sa...

Såå glad blev jag när jag hittade din blogg om rosor.Jag lider själv av rosfeber(hi hi) Hälsa gärna på hos mig Kraam Susanne

Therése sa...

Får man komma och studiebesöka dina rosor någon gång?
Ha en trevlig kväll!
/Therése

AnnA sa...

Thérèse, efter midsommar, är du välkommen hit på en liten guidning av rosor. Just nu är det kaos hemma, eftersom vi håller på att byta ut köket, men då har det kanske lugnat ner sig lite, och då blommar många utav älsklingarna...
Fransk inredning, jag är väl inte helt inne på det vitmålade shabby chic stilen, men gillar gamla saker, och har gamla möbler och loppisprylar hemma...Kul att du hittade hit. När jag tittade på din sida hittade jag en fanstastisk kristallkrona...
Trevlig helg på er allihopa!
hälsn
AnnA

Hannele på Hisingen sa...

(och jag köper rosor efter namn...)

AnnA sa...

Hannele, för mig har namnet också en viss betydelse, varför rosen heter så, historian mm. Och jag har försökt at samla ihop familjens namn i rosor, och det är väl makens namn som är lite svår att ha hitta som ros(om det inte ska vara en helt annan slags blomma som i folkligt tal benämns som ros...)
Hälsn
AnnA